Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Ekonomika

OPEC ponecháva svoju dennú ťažbu ropy na terajšej úrovni

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ministri však odložili rozhodnutie o tom, ako zareagujú na stúpajúcu ťažbu suroviny z ropných bridlíc v Spojených štátoch.

Viedeň 1. júna (TASR) - Ministri ropného priemyslu 12 členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa v piatok (31. 5.) na rokovaní vo Viedni rýchlo dohodli, že v nasledujúcich mesiacoch zachovajú svoju dennú ťažbu na súčasnej úrovni 30 miliónov barelov (barel = 159 litrov, b/d)). AP o ich stretnutí v sídle medzinárodného kartelu informovala v neskorých nočných hodinách. Ministri však odložili rozhodnutie o tom, ako zareagujú na stúpajúcu ťažbu suroviny z ropných bridlíc v Spojených štátoch.

Na tlačovej konferencii po rokovaní ministri uviedli, že sa môžu stretnúť na mimoriadnom zasadnutí, ak sa cena ropy na svetovom trhu prepadne výraznejšie, než je pre kartel únosné.

Cenu komodity na vysokej úrovni v súčasnosti udržuje najmä vysoké medzinárodné napätie. Ide o situáciu v Sýrii a jadrový program člena OPEC Iránu. Slabá konjunktúra v USA, Európskej únii a pokles tempa rastu čínskej ekonomiky by za iných okolností výrazne tlačili na pokles ceny suroviny.

Medzinárodná agentúra pre energiu, ktorá sídli v Paríži, odhaduje, že americká denná ťažba ropy z bridlíc vzrastie do roku 2018 na 9 miliónov barelov. Tradičný a nový spôsob ťažby viedol v máji k vzostupu produkcie ropy v Spojených štátoch priemerne na 7,4 milióna b/d.

Rast tejto ťažby ropy v USA ovplyvní schopnosť OPEC ovplyvňovať cenu komodity na svetovom trhu.

V karteli sa prejavujú rozpory. Saudská Arábia a ďalší producenti ropy na Blízkom východe presadzujú zvýšenie jej dodávok na medzinárodný trh, kým Irán, Venezuela, Nigéria a niektoré africké štáty chcú vytlačiť jej cenu barelu nad 100 USD (76/89 eura).

Irán v dôsledku medzinárodného embarga stratil podiel na medzinárodnom trhu s ropou. Kým predtým predával denne okolo 4 miliónov barelov, v súčasnosti je jeho export podľa analytikov okolo 2,5 milióna b/d.

Aj na stretnutí sa prejavila rivalita medzi Saudskou Arábiou a Iránom. Súperia o hegemóniu v regióne. Ich rozpory sa prejavili aj v hľadaní nového generálneho tajomníka OPEC, ktorý by mal nahradiť Abduláha el-Bádriho. O funkciu sa uchádza Iránec, Saudskoarab a Iračan. Rozhodnutie v tejto dôležitej personálnej otázke odložili ministri na neskoršie obdobie. Na nástupcovi Líbyjčana Bádriho sa ministri nedohodli už na rokovaní vlani v decembri. Terajší generálny tajomník OPEC je vo funkcii od roku 2007. Jeho funkčné obdobie trvá dva roky a možno ho predĺžiť o rovnaký čas len raz.

Pokiaľ ide o cenu ropy, hlavnými súpermi na rokovaní boli ministri Saudskej Arábie a Nigérie.