Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

OPEC: Dohoda o znížení ťažby funguje, ropný trh sa vracia k rovnováhe

Logo Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Foto: TASR/AP

OPEC a ďalší veľkí producenti na čele s Ruskom sa v decembri dohodli, že od januára znížia ťažbu celkovo o 1,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne.

Abú Zabí 13. januára (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší veľkí producenti na čele s Ruskom sa správne rozhodli znížiť ťažbu, aby obmedzili nadmernú ponuku na trhu. Koalícia bude pokračovať v spolupráci, ak bude potrebná rozsiahlejšia korekcia. Trh s ropou je aktuálne na dobrej ceste k dosiahnutiu rovnováhy, uviedol saudskoarabský minister energetiky Chálid al-Fálih.

"Som stále presvedčený, ak sa lepšie pozrieme a odhliadneme od šumu týždenných údajov a stádovitého správania špekulantov, že sme na dobrej ceste, a že ropný trh sa rýchlo vráti k rovnováhe," povedal al-Fálih na konferencii v Abú Zabí. "Ak zistíme, že máme urobiť viac, urobíme to v súlade s našimi partnermi z OPEC aj mimo OPEC."

OPEC a ďalší veľkí producenti na čele s Ruskom sa v decembri dohodli, že od januára znížia ťažbu celkovo o 1,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Kartel OPEC už v decembri v porovnaní s novembrom obmedzil ťažbu o vyše 600.000 barelov denne, uviedol al-Fálih minulý týždeň s odvolaním sa na sekundárne zdroje.

"My v Saudskej Arábii sme urobili viac, než sme sľúbili, a znížili sme produkciu aj export," povedal al-Fálih. Dodal, že podľa neho nie je potrebné, aby sa OPEC stretol na mimoriadnom zasadnutí skôr, než je v apríli plánované stretnutie, na ktorom bude kartel rozhodovať o nastavení ťažobnej politiky pre zvyšok roka 2019.