Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

OPEC môže už na júnovom zasadaní rozhodnúť o zvýšení produkcie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

OPEC aj veľkí producenti, ktorí nie sú členmi kartelu na čele s Ruskom, sa dohodli na obmedzení produkcie o 1,8 milióna barelov denne až do konca roka 2018.

Rijád 23. mája (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) môže už na júnovom zasadaní rozhodnúť o zvýšení produkcie. Dôvodom sú obavy z výpadku dodávok z Iránu a Venezuely, a tiež vyjadrenia Washingtonu, že zdražovanie ropy zašlo príliš ďaleko. Uviedli to zdroje z OPEC a ropného priemyslu, ktoré nechceli byť menované.

Členovia OPEC z Perzského zálivu vedú predbežné rokovania o tom, kedy a o koľko by mohol kartel zvýšiť svoju produkciu na ochladenie ropného trhu po tom, ako cena komodity minulý týždeň prekročila 80 USD (67,83 eura) za barel (1 barel = 159 litrov).

OPEC aj veľkí producenti, ktorí nie sú členmi kartelu na čele s Ruskom, sa dohodli na obmedzení produkcie o 1,8 milióna barelov denne až do konca roka 2018, aby dosiahli redukciu nadmerných skladových zásob komodity po celom svete a naštartovali rast jej cien. Prebytok zásob už pritom klesol tesne k cieľovej úrovni.

"Všetky možnosti sú na stole",
uviedol zdroj z Perzského zálivu, podľa ktorého by mohlo byť rozhodnutie o zvýšení produkcie prijaté už na júnovom zasadaní OPEC, na ktorom sa bude rokovať o ťažobnej politike. Ale zatiaľ nie sú známe žiadne čísla.

OPEC a jeho spojenci, nečlenovia organizácie, sa môžu rozhodnúť pre výrazné uvoľnenie ťažobných limitov vzhľadom na možné obmedzenie ponuky v prípade obnovenia sankcií proti Iránu, uviedol iný zdroj. Aj klesajúca produkcia vo Venezuele, ktorá zápasí s hlbokou ekonomickou krízou, je dôvodom pre zvýšenie produkcie ropy v iných štátoch.

Okrem toho najnovšie údaje ukázali, že dodržiavanie dohody o limitoch na ťažbu zo strany OPEC dosiahlo v apríli bezprecedentných 166 %, čo znamená, že výrazne prekročilo cieľ.

"Stále skúmame rôzne scenáre," uviedol druhý zdroj a dodal, že aj keď sa OPEC rozhodne v júni zmierniť limity, môže to trvať tri až štyri mesiace, kým sa to prejaví v praxi.

Saudský minister pre energetiku Chálid al-Fálih sa tento týždeň stretne v Petrohrade so svojimi náprotivkami z Ruska a Spojených arabských emirátov, ktoré sú aktuálne predsedníckou krajinou OPEC, aby diskutovali o tejto otázke.

Doteraz OPEC vyhlasoval, že nevidí potrebu zmierniť limity na produkciu, napriek poklesu svetových zásob na požadované úrovne a obavám dovozcov ropy, že zdražovanie by mohlo oslabiť dopyt.

Najnovšie však zdroje naznačili, že rýchly pokles globálnych zásob, a tiež rozhodnutie USA odstúpiť od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom, ako aj kolaps ťažby vo Venezuele, viedli k zmene názoru členov OPEC.

A zároveň upozornenie Spojených štátov, že ceny ropy sú už príliš vysoké, tiež spôsobili, že najväčší exportéri začali interné diskusie, dodali zdroje.

Americký prezident Donald Trump minulý mesiac obvinil OPEC z "umelého" zvyšovania cien ropy.

Minulý týždeň al-Fálih, najvplyvnejší minister energetiky OPEC, povedal, že vyzval svojich partnerov v Spojených arabských emirátoch, Spojených štátoch a Rusku, ako aj významných spotrebiteľov ropy v Južnej Kórei, aby "koordinovali globálne opatrenia na zmiernenie obáv na globálnom trhu".

(1 EUR = 1,1794 USD)