Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

OPEC môže v novembri rozhodnúť o výraznejšom znížení ťažby

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Foto: TASR/AP

OPEC je už jednotný a hovorí jedným hlasom, vďaka čomu je všetko jednoduchšie. Takže, ak sa ukáže, že je potrebné znížiť ťažbu ešte o 1 %, tak ju zníži.

Alžír 6. októbra (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) môže na novembrovom zasadaní vo Viedni nakoniec rozhodnúť o ešte väčšom znížení produkcie, ako sa predbežne dohodli v septembri v Alžírsku. Uviedol to dnes alžírsky minister energetiky Noureddine Bouterfa pre domácu televíznu stanicu Ennahar TV. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa jeho slov, ak členovia ropného kartelu dospejú k záveru, že zníženie ťažby o 700.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne, na ktorom sa predbežne dohodli minulý mesiac na Medzinárodnom energetickom fóre v Alžírsku, nestačí, môžu v novembri nakoniec schváliť redukciu svojej produkcie o ďalšie percento.

Dodal, že OPEC je už jednotný a hovorí jedným hlasom, vďaka čomu je všetko jednoduchšie. Takže, ak sa ukáže, že je potrebné znížiť ťažbu ešte o 1 %, tak ju zníži.

Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na venezuelského ministra ropného priemyslu Eulogia Del Pina dnes zase informovala, že členovia OPEC sa na budúci týždeň stretnú v Istanbule s predstaviteľmi Ruska, aby rokovali o účasti Moskvy na redukcii ťažby s cieľom podporiť rast cien ropy.

Členovia OPEC sa v Alžírsku predbežne dohodli, že znížia svoju produkciu zo súčasných približne 33,2 milióna barelov na 32,5-33 milióna barelov denne. O konkrétnych číslach však rozhodnú až na novembrovom zasadnutí OPEC vo Viedni.