Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

OPEC očakáva tento rok slabší dopyt, ceny ďalej klesajú

Foto: TASR/AP

Celosvetový dopyt po rope z členských krajín podľa ropného kartelu dosiahne tento rok v priemere 31,52 milióna barelov denne.

Londýn 15. marca (TASR) - Ceny ropy dnes pokračovali v poklese, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 39 USD za barel (159 litrov), keď trhy zareagovali na informácie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), že svetový dopyt po jej komodite bude tento rok slabší, než pôvodne očakávala. Informovala o tom agentúra Reuters.

OPEC predpokladá, že celosvetový dopyt po rope z členských krajín ropného kartelu dosiahne tento rok v priemere 31,52 milióna barelov denne. Minulý mesiac ešte kartel prognózoval, že to bude zhruba o 90.000 barelov denne viac. Dôvodom je fakt, že ani nízke ceny ropy neviedli k takému poklesu produkcie zo strany konkurencie organizácie, ako OPEC pôvodne predpokladal. To znamená, že problém s nadbytkom komodity na trhoch sa tak skoro nevyrieši.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji klesla do 8.48 h o 77 centov na 38,76 USD (34,86 eura) za barel. O 77 centov zaznamenala pokles aj cena americkej ľahkej ropy WTI, ktorá sa tak dostala pod 37 USD/barel. Jej hodnota v sledovanom čase predstavovala 36,41 USD/barel.

(1 EUR = 1,1119 USD)