Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

OPEC očakáva v roku 2025 výrazné zvýšenie spotreby ropy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

OPEC predpokladá, že svetový dopyt po rope sa v roku 2025 zvýši o 1,85 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) denne.

Londýn 17. januára (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v stredu zotrvala pri svojej prognóze relatívne silného dopytu v roku 2024, pričom uviedla, že v roku 2025 očakáva výrazné zvýšenie spotreby ropy s prispením Číny a Blízkeho východu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

OPEC predpokladá, že svetový dopyt po rope sa v roku 2025 zvýši o 1,85 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Na rok 2024 ropný kartel vo svojej pravidelnej mesačnej správe predpokladá rast dopytu o 2,25 milióna barelov denne, čo sa oproti decembrovej prognóze nezmenilo.

OPEC vytrvalo predpovedá na rok 2024 silnejší rast dopytu ako iné organizácie, napríklad Medzinárodná agentúra agentúra pre energetiku (IEA). Tieto dve organizácie sa v poslednom období rozchádzajú v pohľade na otázky, ako sú dlhodobý vývoj dopytu alebo potrebné investície do nových dodávok. OPEC v aktuálnej správe tiež uviedla, že produkcia v rámci združenia v decembri mierne vzrástla, a to aj napriek pokračujúcemu obmedzovaniu ťažby zo strany širšej aliancie OPEC+.