Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

OPEC odhaduje rast dopytu po energiách do roku 2045 o takmer štvrtinu

Ilustračná fotka. Foto: TASR

Svetový ropný priemysel potrebuje za toto obdobie investície v objeme 12,1 bilióna USD (11,04 bilióna eur).

Abuja 11. júla (TASR) - Celosvetový dopyt po energiách by mal v budúcich viac ako 20 rokoch vzrásť o takmer štvrtinu. Uviedol to v utorok generálny tajomník Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) Haitham al-Ghais. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Al-Ghais na konferencii o vývoji nigérijského trhu s plynom a ropou v hlavnom meste krajiny Abuja povedal, že globálny dopyt po energiách by mal do konca roka 2045 vzrásť o 23 %. Je to ďalšie z upozornení predstaviteľov OPEC o potrebe pokračovať v investíciách do ropného sektora, inak hrozí vysoký rast cien komodity.

"Odhaduje sa, že globálny dopyt po primárnych energiách vzrastie do konca roka 2045 o výrazných 23 %. To znamená, že budeme potrebovať všetky formy energie," povedal šéf OPEC. V tejto súvislosti dodal, že výzvy mnohých politikov na obmedzenie či zastavenie financovania nových ropných projektov sú nereálne a nerozumné. Na druhej strane uznal potrebu investovať do nových technológií s cieľom znížiť emisie produkované fosílnymi palivami.

Svetový ropný priemysel potrebuje za toto obdobie investície v objeme 12,1 bilióna USD (11,04 bilióna eur), dodal Haitham al-Ghais. Podľa neho však sektor k tomu zatiaľ nesmeruje. Koncom júla by mala organizácia zverejniť prvý výhľad dopytu po rope na budúci rok. Očakáva sa, že poukáže na miernejší rast dopytu oproti odhadovanému rastu v tomto roku, ktorý výrazne ovplyvnilo ukončenie obmedzení proti pandémii nového koronavírusu.

(1 EUR = 1,0956 USD)