Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

OPEC sa dohodla na znížení produkcie na 32,5 mil. barelov denne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

OPEC sa na produkcii ropy vo svete podieľa približne tretinou.

Viedeň 30. novembra (TASR) - Štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa prvýkrát od roku 2008 dohodli na znížení ťažby. Uviedli to po rokovaní zástupcovia organizácie. K dohode prispela veľkou mierou Saudská Arábia, ktorá okrem zníženia vlastnej produkcie súhlasila aj s dočasným zvýšením ťažby zo strany Iránu, voči ktorému len začiatkom tohto roka západné mocnosti zrušili sankcie. Tie na Teherán uvalili pôvodne pre jeho sporný jadrový program. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a Bloomberg.

Na základe dnešnej dohody zníži OPEC svoju produkciu od januára budúceho roka o 1,2 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov) na 32,5 milióna barelov/deň. Organizácia tak súhlasila s návrhom Alžírska.

Saudská Arábia prispeje k dohode redukciou ťažby o 486.000 barelov zhruba na 10,06 milióna barelov denne. Aj ďalší členovia kartelu obmedzia svoju ťažbu. Irán môže svoju produkciu ešte mierne zvýšiť na 3,8 milióna barelov denne. V októbri dosiahla jeho produkcia 3,6 milióna barelov/deň a v novembri sa čiastočne zvýšila.

Irak, druhý najväčší producent v rámci OPEC, súhlasil so znížením ťažby o 209.000 barelov denne. Krajina pritom pôvodne žiadala ústupky, pričom ako dôvod uvádzala boj proti tzv. Islamskému štátu.

"OPEC znovu ukázala skeptikom, že organizácia ešte nie je mŕtva a je schopná dohody. Najnovšie rozhodnutie umožní zníženie súčasných vysokých zásob ropy vo svete a urýchli vybalansovanie trhu,"
uviedol Amrita Sen, analytik zo spoločnosti Energy Aspects.

OPEC sa na produkcii ropy vo svete podieľa približne tretinou. To znamená, že vývoj cien ropy závisí do veľkej miery práve od jej krokov. Na vybalansovanie trhu však bude potrebný príspevok aj zo strany krajín mimo OPEC, najmä Ruska. To by podľa OPEC však malo s obmedzením ťažby súhlasiť. S krajinami mimo ropného kartelu plánuje OPEC rokovať na budúci týždeň v katarskom hlavnom meste Dauha.