Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

OPEC stráca význam, jeho budúcnosť závisí od Saudskej Arábie

Foto: TASR/AP

Saudská Arábia, ako najväčší producent v rámci OPEC a de facto líder ropného kartelu, mala celé desaťročia hlavné slovo pri rozhodovaní o ťažobných kvótach.

Rijád 28. mája (TASR) - Pre tých, ktorí hľadajú nejaký záchytný bod, ktorý by im naznačil, ako bude Saudská Arábia ďalej postupovať v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), je nový saudskoarabský minister ropného priemyslu ťažko čitateľný, konštatuje agentúra Bloomberg.

Bývalého šéfa rezortu zdravotníctva Chálida al-Fáliha, ktorý tento mesiac vystriedal vo funkcii po vyše 20 rokoch Alího an-Naímiho, čaká 2. júna jeho prvá schôdza ropného kartelu vo Viedni.

Štáty ako Irán, Venezuela a Alžírsko, ktoré presadzujú zníženie ťažobných kvót OPEC, aby podporili rast cien ropy, majú čoraz väčšie obavy, že kartel stráca svoju základnú funkciu. OPEC totiž celé desaťročia diktoval svetu cenu komodity. Ale vývoj v uplynulých rokoch naznačuje, že sa z kľúčového hráča mení na debatný krúžok.

OPEC sa totiž naposledy dokázal dohodnúť na zmene ťažobných kvót v decembri 2008, keď rozhodol o ich znížení pre spomalenie dopytu po rope v dôsledku globálnej hospodárskej krízy. V rokoch 1998 a 2008 pritom OPEC prijal 27 rozhodnutí o zmene v objeme ťažby.

Saudská Arábia, ako najväčší producent v rámci OPEC a de facto líder ropného kartelu, mala celé desaťročia hlavné slovo pri rozhodovaní o ťažobných kvótach. Nové technológie však pomohli štátom mimo OPEC, napríklad USA, zvýšiť ťažbu z nekonvenčných zdrojov. To spolu s čoraz efektívnejšou spotrebou paliva previedlo Rijád k záveru, že éra rýchlorastúcich cien ropy sa končí.

Arabské kráľovstvo preto zmenilo stratégiu a rozhodlo sa udržať si za každú cenu svoj podiel na svetovom trhu. Radšej pumpuje viac ropy za nižšiu cenu, aby v budúcnosti nemuselo ťažiť menej, lebo nemá odberateľov.

Mnohí členovia OPEC neboli pripravení na takúto zmenu stratégie. Aprílový pokus kartelu dohodnúť sa s Ruskom (ktoré nie je jeho členom) na zmrazení ťažby na januárovej úrovni stroskotal práve pre postoj Saudskej Arábie. Trvala na tom, že k dohode musia pristúpiť všetci významní producenti ropy, vrátane Iránu. Teherán sa však snaží získať späť svoj podiel na trhu, o ktorý prišiel v dôsledku sankcií.

Vzťahy medzi Iránom a Saudskou Arábiou sú napäté a delegáti oboch krajín sa pohádali aj tento mesiac. Rijád tvrdil, že OPEC by nemal riadiť trh a Teherán argumentoval, že to je presne dôvod, prečo kartel vznikol.

OPEC pritom prekonal mnohé vnútorné krízy, napríklad vojnu medzi Iránom a Irakom v 80. rokoch minulého storočia. V 90. rokoch sa zdalo, že stráca vplyv na cenu ropy, ale aj to dokázal prekonať a znovu získal kontrolu nad trhom.

Ale ak Saudská Arábia dramaticky nezmení svoje terajšie stanovisko, kartel stratí význam. A nový minister, ktorý má na starosti dohľad nad zhruba polovicou saudskej ekonomiky, sa bude pravdepodobne venovať iným záležitostiam, ako je ropný kartel. Súvisí to aj s najnovšími plánmi Saudskej Arábie, ktorá chce transformovať ekonomiku, aby už nebola závislá len od príjmov z predaja ropy.

OPEC nemá žiadne ciele v oblasti ťažobných kvót. Momentálne môžu členovia kartelu ťažiť toľko ropy, koľko im vyhovuje. Analytici aj zdroje z kartelu odhadujú, že júnová schôdza neprinesie žiadnu zmenu.