Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

OPEC: Základy trhu s ropou zostávajú silné

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Organizácia upravila svoju prognózu rastu svetového dopytu po rope v roku 2023 na 2,46 milióna barelov denne, čo je o 20.000 barelov denne viac ako v predchádzajúcom odhade.

Londýn 13. novembra (TASR) - Základy globálneho trhu s ropou zostávajú silné a pokles cien je výsledkom finančných špekulácií. Oznámila to v pondelok Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá zároveň mierne zvýšila svoju prognózu rastu dopytu po komodite na rok 2023. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Severomorská ropná zmes Brent zlacnela na úroveň okolo 82 amerických dolárov (76,76 eura) za barel (159 litrov) z tohtoročného septembrového maxima v blízkosti 98 USD za barel. Ceny tlačili nadol obavy o hospodársky rast a dopyt aj napriek podpore zo strany ropného kartelu a jeho spojencov v podobe dobrovoľného obmedzovania dodávok a konfliktu na Blízkom východe. Ceny ropy mali v posledných týždňoch klesajúcu tendenciu, ktorú spôsobili najmä špekulanti na finančných trhoch, trh je napriek prehnane negatívnym náladám zdravý, uviedol OPEC v pravidelnej mesačnej správe.

Organizácia upravila svoju prognózu rastu svetového dopytu po rope v roku 2023 na 2,46 milióna barelov denne, čo je o 20.000 barelov denne viac ako v predchádzajúcom odhade. V roku 2024 očakáva OPEC nárast dopytu o 2,25 milióna barelov denne, čo je nezmenená hodnota oproti minulému mesiacu. K rastu dopytu po rope v roku 2023 prispelo najmä zrušenie prísnych opatrení proti šíreniu nového koronavírusu v Číne.

(1 EUR = 1,0683 USD)