Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

OPEC zrušil aprílovú schôdzku, o programe redukcie rozhodne v júni

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V Baku sa zišiel monitorovací výbor OPEC+, ktorého cieľom bolo preskúmať možné predĺženie programu, v rámci producenti dohodli na znížení ťažby o 1,2 milióna barelov denne od januára do konca júna.

Baku 18. marca (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zrušila plánovanú aprílovú schôdzku, na ktorej sa malo rozhodovať o prípadnom predĺžení programu obmedzovania produkcie. O tom by krajiny mali rozhodnúť až v júni.

Členovia aliancie OPEC+, ktorá zahrňuje členské štáty OPEC a ďalších producentov na čele s Ruskom, na stretnutí v azerbajdžanskom Baku uviedli, že budú aj naďalej pokračovať v "stabilizácii" ropného trhu prostredníctvom programu znižovania ťažby. Na polovicu apríla plánovanú mimoriadnu schôdzku sa však rozhodli zrušiť s tým, že o tom, či v súčasnom programe redukcie ťažby budú pokračovať aj po 30. júni, by mali rozhodnúť až po tom, ako bude jasnejší vplyv amerických sankcií na Irán a Venezuelu.

V Baku sa zišiel monitorovací výbor aliancie OPEC+, ktorého cieľom bolo preskúmať možné predĺženie programu, v rámci ktorého sa OPEC a ďalší producenti dohodli na znížení ťažby o 1,2 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov) na obdobie od januára do konca júna. Výbor sa mal pôvodne zísť opäť na budúci mesiac, túto schôdzku však v pondelok odložili na máj. V spoločnom vyhlásení výbor zároveň uviedol, že rozhodnutie o objeme produkcie na 2. polrok tohto roka bude prijaté až na zasadnutí OPEC, ktoré sa uskutoční 25. - 26. júna.

Podľa ministra energetiky Saudskej Arábie Chálida al-Fáliha bude trh podľa všetkého prezásobený až do konca tohto roka, napriek tomu je však aprílový termín príliš skorý na prípadné rozhodnutie o produkčnej politike na 2. polrok. V najbližšom období však budú v stanovenom programe (redukcie) pokračovať. "Dokiaľ sa úroveň zásob zvyšuje a dokiaľ sme stále ďaleko od bežnej úrovne (zásob ropy na trhu), budeme v našom programe pokračovať s cieľom dostať trh do rovnováhy," povedal Chálid al-Fálih.