Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

OPEC zverejnil nový odhad svetového dopytu po rope, menil ho minimálne

Na snímke prečerpávacia stanica na ropu. Foto: TASR

Svetový dopyt po rope vzrastie v tomto roku o 2,35 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov), čo predstavuje rast o 2,4 %, uvádza sa v najnovšej mesačnej správe OPEC.

Londýn 13. júna (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zverejnila najnovšiu prognózu globálneho dopytu po rope na tento rok, pričom odhad ponechala už štvrtý mesiac po sebe prakticky nezmenený. Zároveň však varovala, že svetová ekonomika čelí v 2. polroku rastúcim rizikám a slabšiemu rastu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Svetový dopyt po rope vzrastie v tomto roku o 2,35 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov), čo predstavuje rast o 2,4 %, uvádza sa v najnovšej mesačnej správe OPEC. Nová prognóza je takmer totožná s odhadom z predchádzajúceho mesiaca, keď OPEC odhadoval rast dopytu na úrovni 2,33 milióna barelov denne.

"Čo sa týka hospodárskeho rastu, v 2. polroku očakávame zvýšené riziká," uviedla ropná organizácia. Poukázala na pokračujúcu vysokú infláciu, vyššie úrokové sadzby a napätý trh práce. "Navyše, stále nie je jasné, ako a kedy sa geopolitický konflikt vo východnej Európe podarí vyriešiť," dodáva OPEC.

V mesačnej správe štáty OPEC zároveň uviedli, že ich produkcia v máji zaznamenala pokles. Podpísali sa pod to už skôr oznámené produkčné obmedzenia, ako aj niektoré neplánované výpadky. Produkcia v rámci OPEC dosiahla v máji 28,06 milióna barelov denne, čo predstavuje pokles o 464.000 barelov/deň.