Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Opozícia už má 49 podpisov na podanie minimálneho dôchodku na ÚS SR

Na archívnej snímke poslanci NR SR zľava Erika Jurinová (OĽaNO), Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), Július Brocka (KDH) a Jozef Mihál (SaS). Foto: TASR - Martin Baumann

Informovali o tom na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR Jozef Mihál (SaS), Erika Jurinová (OĽaNO), Ivan Švejna (Most-Híd), Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) a Július Brocka (KDH).

Bratislava 25. júna (TASR) – Opozícia začala dnes zbierať podpisy poslancov NR SR potrebné na podanie podnetu na Ústavný súd (ÚS) SR, aby preskúmal zákon o minimálnom dôchodku. Už v tento prvý deň sa jej pritom podarilo zozbierať dostatočný počet, má 49 podpisov. Informovali o tom na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR Jozef Mihál (SaS), Erika Jurinová (OĽaNO), Ivan Švejna (Most-Híd), Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) a Július Brocka (KDH).

"Som veľmi rád, že za prvý deň sa okamžite podarilo vyzbierať 49 podpisov a zber prebieha veľmi rýchlo," konštatoval Kaník. Podanie na Ústavný súd SR tak má podľa neho širokú podporu, čo opozícia aj očakávala. "Pretože je logické a správne to, čo navrhujeme," dodal Kaník.

Zákon o minimálnom dôchodku má začať platiť od 1. júla tohto roka. Opozícii v ňom prekážajú ustanovenia, na základe ktorých sa minimálny dôchodok kráti tým dôchodcom, ktorí si sporili v druhom dôchodkovom pilieri. Podľa opozičných poslancov je takýto prístup zo strany štátu diskriminačný. Preto chcú, aby Ústavný súd SR posúdil, či sú, alebo nie sú tieto body zákona v rozpore s Ústavou SR.

Zároveň poslanci od ÚS SR žiadajú vydanie predbežného opatrenia, ktoré by pozastavilo krátenie minimálneho dôchodku pre dôchodcov z druhého piliera. A to dovtedy, kým ÚS nerozhodne.

Ministerstvo práce sa v súvislosti s minimálnym dôchodkom domnieva, že istá nerovnosť je prípustná aj v zmysle ústavy, pokiaľ je odôvodnená a primeraná. Podľa vlády tak zákon nie je diskriminačný.