Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Opozícia: Namiesto rozvoja a prosperity hrozí SR stopnutie eurofondov

Na archívnej snímke poslankyňa NR SR Veronika Remišová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Remišová pripomenula, že keď v roku 2020 preberala eurofondy, bola z nich vyčerpaná len jedna tretina a Slovensko bolo v čerpaní eurofondov na poslednom mieste v EÚ.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na štvrtkové vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

"Namiesto rozvoja a prosperity Slovenska nám však hrozí úplné stopnutie európskych peňazí. Raši spoločne s Robertom Ficom nás svojimi katastrofálnymi rozhodnutiami dostali do situácie, že pre rozvrat právneho štátu nám Brusel stopne všetky eurofondy a peniaze z plánu obnovy, ktoré mali ísť na školy, nemocnice, nové cesty," uviedla Remišová.

Premiér po kontrolnom dni na MIRRI kritizoval predošlú vládu, respektíve vlády Igora Matoviča (hnutie Slovensko), Eduarda Hegera (Demokrati) a dočasnú vládu Ľudovíta Ódora, že za ich pôsobenia "nás prakticky vo všetkom všetci predbehli". Narážal pri tom na to, že namiesto aby sa Slovensko približovalo k priemeru životnej úrovne EÚ sa podľa Fica od neho vzďaľuje.

Na slová premiéra reagovala aj opozičná SaS. "Odkedy nastúpila táto vláda a vlastne začala prijímať zákony, hlavne trestný zákon a ďalšie, odvtedy je problém s platením, s platbami, a dokonca tieto peniaze nám chcú pozastaviť," uviedol poslanec Národnej rady SR za SaS Vladimír Ledecký.

Remišová pripomenula, že keď v roku 2020 preberala eurofondy, bola z nich vyčerpaná len jedna tretina a Slovensko bolo v čerpaní eurofondov na poslednom mieste v EÚ. "Museli sme zaviesť krízový manažment, urobiť po nich poriadok, zaviesť protikorupčné opatrenia a dnes je regionálny program IROP, ktorý som mala na starosti, vyčerpaný na 109 %, čo je najlepší výsledok v histórii Slovenska," dodala poslankyňa.