Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Opozícia navrhuje vlastné zmeny v novele zákona o DPH

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o potraviny, akými sú ovocie, zelenina, chlieb, mlieko, mäso i ryby.

Bratislava 30. septembra (TASR) – Opozícia navrhuje vlastné zmeny v novele zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH). V parlamente majú dnes poslanci popoludní rokovať o znížení tejto dane na vybrané potraviny. Ako avizoval premiér Robert Fico, pozmeňujúci návrh, ktorých potravín sa to bude týkať, by mal predložiť v pléne poslanec vládnej strany Smer-SD.

Kresťanskodemokratické hnutie pripomenulo, že už v minulosti navrhovalo znížiť DPH na vybrané potraviny. Teraz plánuje tento návrh v parlamente podporiť, ale chce predložiť vlastný pozmeňujúci návrh, a teda aby bola DPH znížená pri zdravých potravinách. "V zásade pre potreby tohto zákona my hovoríme o základných potravinách v čerstvom nespracovanom stave. Každé spracovanie už uberá z pôvodnosti," vysvetlil poslanec Alojz Hlina. Ako ho doplnil Pavol Zajac, ide tak o potraviny, akými sú ovocie, zelenina, chlieb, mlieko, mäso i ryby.

Podpredseda KDH Miloš Moravčík taktiež pripomenul, že samotná DPH mohla klesnúť už od začiatku tohto roka z 20 % na 19 %, ale ľavicová vláda Roberta Fica tomu zabránila zmenou zákona. "Ponechanie 20-% DPH počas tohto roka má vláde priniesť 235 miliónov eur. Znamená to, že vláda sa tento rok nabalí na úkor ľudí. Keď bol Robert Fico v opozícii spolu s Petrom Kažimírom (Smer-SD), tak navrhovali znížiť DPH naspäť na 19 %. Keď sa dostali do vlády, tak na svoje sľuby zabudli," tvrdí Moravčík. Podľa KDH by pritom nižšia daň na vybrané potraviny mala platiť už od 1. novembra tohto roka. Vládna strana ju však podľa hnutia navrhne znížiť až od 1. januára 2016, aby vo voľbách získala viac voličských hlasov.

Dva pozmeňujúce návrhy k novele zákona chce predložiť aj strana Most-Híd. Ako dnes vysvetlil jej podpredseda Zsolt Simon, ak bude 10-% DPH na vybrané potraviny, potraviny sa rozdelia na dve kategórie. "Odmietame prístup, aby vláda tvorila cenovú politiku pre potraviny tak, že povie, ktoré potraviny majú občania jesť a ktoré nie, lebo cenovou politikou ich znevýhodnia vyššou daňou," skonštatoval Simon. Premiér avizoval, že 10-% DPH by sa mala týkať napríklad mlieka, mäsa, masla, čerstvého chleba. "Všetko ostatné už podľa rozhodnutia Smeru je luxusom. To znamená, že ovocie a zelenina, ktoré sú základom zdravej výživy, budú luxusom," tvrdí Simon.

Strana preto navrhne, aby sa znížila DPH na 10 % pre všetky potraviny. "Z hľadiska rozpočtu by to malo predstavovať výpadok 150 miliónov eur ročne. Keď na DPH po odmietnutí jej zníženia na 19 % vláda vyberá 235 miliónov eur, tak sme presvedčení, že slovenská ekonomika si môže dovoliť 150 miliónov eur dať občanov v podobe nižšej DPH," priblížil Simon. Zároveň však pripustil, že vláda si na nižšiu DPH vyčlenila len 80 miliónov eur, preto Most-Híd predloží aj druhý návrh, a to aby DPH pri všetkých potravinách klesla na 15 %. "To by znamenalo výpadok 75 miliónov eur," dodal Simon.

K novele zákona o DPH chce predložiť tri pozmeňujúce návrhy aj nezaradený poslanec Viliam Novotný. V prvom chce rozšíriť oblasti, v ktorých bude platiť DPH až posledný odberateľ v reťazci. Vláda navrhuje využiť túto možnosť v stavebníctve, Novotný by bol aj za oblasť automobilového priemyslu či potravinovej prvovýroby. Druhý pozmeňujúci návrh by mal zvýšiť limit obratu firiem na 500.000 eur, do ktorého môžu využívať zjednodušený režim platenia dane. V treťom pozmeňujúcom návrhu chce poslanec Novotný dať možnosť veriteľom firiem v reštrukturalizáciách či konkurzoch, aby od štátu získali späť už uhradenú DPH z nevyplatených faktúr.