Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Opozícia navrhuje ústavnú ochranu dôchodkov, Smer-SD vyzýva na podporu

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko

Dôvodom, prečo by mali mať dôchodky ústavnú ochranu, je podľa Júliusa Brocku (KDH) aj demografický vývoj na Slovensku.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Poslanci zo strany SaS, SDKÚ-DS, hnutia OĽaNO a KDH predkladajú na schôdzu parlamentu návrh ústavného zákona o ochrane starobných dôchodkov. Podľa nich totiž neustále zásahy vlády dôchodkový systém oslabujú. Preto chcú návrhom zákona zabezpečiť jeho stabilitu do budúcnosti. Vyzvali vládnu stranu Smer-SD, aby ich návrh podporila.

"Počas tohto vládneho obdobia Smeru sme boli svedkami, ako bol dôchodkový systém veľakrát atakovaný, ako ľudia prišli o svoje úspory a bol znížený príspevok na ich osobné účty. To reálne znížilo výšku ich majetku, čo má vplyv aj na výšku ich dôchodku," zdôvodnil zámer predložiť návrh ústavného zákona poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Dôvodom, prečo by mali mať dôchodky ústavnú ochranu, je podľa Júliusa Brocku (KDH) aj demografický vývoj na Slovensku. "Eurostat aj Infostat hovoria už dlho o tom, že na Slovensku je veľmi nepriaznivý demografický vývoj, že sa rodí málo detí a populácia starne. To bude mať dôsledky nielen na trh práce, verejné financie, zdravotníctvo, ale najmä na náš dôchodkový systém. Ten sa na jednej nohe neudrží," tvrdí Brocka.

Opozícia hodnotí negatívne hlavne to, že sa znížili príspevky zamestnancov do druhého piliera z 9 % na 4 % s prísľubom budúceho postupného zvyšovania na 6 %. "To bol veľmi vážny zásah do druhého piliera a ďalší sme zaznamenali v tomto roku, kedy pri anuitnej novele došlo k otvoreniu druhého piliera," zhodnotil poslanec za stranu SaS Jozef Mihál.

Podľa Miroslava Kadúca (OĽaNO) je druhý pilier jediná garancia dôstojného života v starobe. "Táto vláda prostredníctvom Sociálnej poisťovne tieto garancie nedáva. Namiesto toho, aby vláda prestala plytvať, začala šetriť na verejných výdavkoch, prestala otvárať predvolebné sociálne balíčky, robí to, že ľuďom chce brať peniaze. Druhý pilier je garancia, ktorá si ústavnú ochranu zaslúži," myslí si Kadúc.

Opozícia pritom už v minulosti s vládnou stranou Smer-SD rokovala o ústavnej ochrane dôchodkov. Mihál pripomenul, že strana Smer-SD prišla už na začiatku svojho vládnutia s ponukou ústavného zákona. "Po troch rokoch urobila druhý vážny zásah, ktorý znamenal zneistenie ľudí, či pre nich má druhý pilier význam. Podávame Smeru znovu pomocnú ruku, aby sa vrátil k rokovaniam o ústavnom zákone na ochranu dôchodkového systému a aspoň sčasti napravili to, čo v druhom pilieri počas svojho vládnutia pokazil," skonštatoval Mihál.

Ako uviedli poslanci, rokovaní so Smerom bolo viacero. "Oni boli iniciátori. Oni na záver stretnutí, keď sme sa dohodli, čo treba upraviť, tak odskočili od podpory ústavného zákona, lebo potrebovali druhý pilier otvoriť znovu. Preto nepodporovali návrh ústavného zákona, lebo mali s druhým pilierom svoje deštrukčné zámery," tvrdí Brocka s tým, že v súčasnosti je ideálne obdobie, aby ochranu dôchodkov podporili.

Ak bude vládny Smer-SD naďalej blokovať prijatie ústavného zákona, opozícia plánuje obnoviť petíciu za ochranu a nápravu dôchodkového systému. "Máme vyzbierané desiatky tisíc podpisov a keď Smer bude naďalej blokovať túto snahu, tak ja oslovím svojich kolegov s návrhom, aby sme v petícii pokračovali a prišli s petíciou, ktorá bude zaradená na rokovanie Národnej rady v zmysle platného zákona," dodal Kaník.