Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Opozícia žiada odtajniť zmluvy Finančnej správy

Na snímke prezident Finančnej správy SR František Imrecze, ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa predsedu finančného výboru je na utajenie dôvod.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Finančná správa (FS) by mala odtajniť, kto a za koľko jej dodával nové informačné systémy. Presvedčení sú o tom opoziční členovia parlamentného finančného výboru, ktorí dnes v sídle Finančného riaditeľstva SR v Bratislave uskutočnili poslanecký prieskum.

Poslanci po stretnutí s prezidentom FS Františkom Imreczem upozornili, že zmluvy na niektoré nové informačné systémy, do ktorých mali možnosť nahliadnuť, sú v režime utajenia. „Domnievame sa, že s časťou týchto zmlúv sa môže oboznámiť aj verejnosť, aby mohla posúdiť, či sú, alebo nie sú v poriadku,“ uviedol predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Jozef Viskupič (OĽaNO), ktorý sa prieskumu tiež zúčastnil.

Daňoví poplatníci by podľa neho mali vedieť, kto a za akú sumu pre FS dodával napríklad informačný systém virtuálnej registračnej pokladnice. Ako zdôraznil, o stupni utajenia zmlúv rozhoduje šéf Finančnej správy.

Predseda finančného výboru Daniel Duchoň (Smer-SD) tlmočil, že FS konzultovala možnosť odtajnenia týchto zmlúv aj s NBÚ a dospela k záveru, že zmluvy majú byť utajené. On sám považuje dôvody za relevantné. „Sú to zmluvy, ktoré obsahujú závažné skutočnosti. Ak by boli tieto zmluvy zverejnené, tak tu hrozí aj reálna možnosť, že by niektoré hackerské skupiny mohli nabúrať tento systém a došlo by tak k fatálnym škodám,“ upozornil.

Imrecze podľa Viskupiča poslancom prisľúbil, že o rozsahu možného odtajnenia zmlúv s nimi bude v priebehu najbližších dní ešte diskutovať. Samotná FS sa podľa jej hovorkyne Patrície Macíkovej k poslaneckému prieskumu nebude vyjadrovať.

Poslanci sa šéfa Finančnej správy pýtali aj na pochybenie pri zasielaní údajov o daňovníkoch do Sociálnej poisťovne (SP) a zdravotných poisťovní. Zástupcovia FS zopakovali, že chybu spôsobil konkrétny pracovník, ktorý pracoval s novým informačným systémom.

„Informačný systém, ktorý stál daňových poplatníkov 100 miliónov eur, musí byť urobený tak, aby jeden človek nemohol výstupy zmeniť do tej miery, že spôsobí takýto veľký problém,“ myslí si poslanec Pavol Zajac (KDH). Potešila ho preto odpoveď, že FS už prijala také opatrenia, aby ľudský faktor nemohol rozhodovať o tom, aké výstupy daniari dodajú poisťovniam.