Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

OPOZÍCIA: Polovicu firmy Falck vlastní schránka z Nového Zélandu

Ilustračné foto Foto: TASR

Jej správcom a administrátorom je Geoffrey Peter Cone, teda rovnaká osoba, aká spravuje štyri novozélandské schránkové firmy v pozadí Váhostavu-SK.

Bratislava 31. marca (TASR) - Polovicu záchrannej spoločnosti Falck, ktorá má na Slovensku 113 záchranných staníc, vlastní schránková firma z Nového Zélandu. Jej správcom a administrátorom je Geoffrey Peter Cone, teda rovnaká osoba, aká spravuje štyri novozélandské schránkové firmy v pozadí Váhostavu-SK. Na dnešnej tlačovej konferencii na to upozornili opoziční poslanci z NOVA, OĽaNO a SaS. Všetky schránky majú rovnaké sídlo v Aucklande, aj sa v rovnakom čase v rámci toho mesta sťahovali.

Ako vysvetlil Marcel Klimek (NOVA), Falck Slovakia do roku 2009 stopercentne vlastnil dánsky Falck. V čase tendra na nové licencie v rokoch 2009 až 2010 však Dáni zriadili ďalšiu slovenskú materskú spoločnosť Falck Emergency, ktorej predali polovicu podielu z Falck Slovakia. "Identita akcionára novej polovičnej matky sa odhalila na valnom zhromaždení. Bola ním Carterton Springs Healthcare Limited. Túto spoločnosť založil Geoffrey Peter Cone," vysvetlil Klimek.

Podľa opozície sa Falck-u po pridelení nových licencií mimoriadne darilo. Zvýšil sa počet jej záchranných bodov najskôr zo 74 na 90 a počas druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD) až na 113. Toto spôsobilo aj nárast čistého zisku z 2,5 milióna eur v roku 2013 na 4,2 milióna eur v roku 2014.

Na margo ďalšieho prepojenia Klimek poukázal, že Falck Emergency zastupuje advokátska kancelária Futej & Partners. V sídle tejto kancelárie sa konalo aj mimoriadne valné zhromaždenie Falck Emergency, na ktorom bola do orgánov spoločnosti nominovaná advokátka z tejto kancelárie Radoslava Geržová. "JUDr. Futej o sebe prehlasuje, že je vlastníkom polovičného podielu v zdravotnej poisťovni Dôvera prostredníctvom spoločnosti Prefto, pričom médiá opakovane spájajú tento podiel s Jurajom Širokým," podotkol Klimek s tým, že Geržová pôsobila aj vo firme Medical Group sídliacej v budove Širokého spoločností vedľa bratislavského zimného štadióna.

Šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic je aj na základe tohto príkladu presvedčený, že súčasná vláda nikdy nedopustí prijatie zákona, ktorý by reálne odhaľoval vlastníkov schránkových firiem. "Vláda Roberta Fica darovala krajinu ekonomickým zločineckým skupinám. Nevieme to hneď zastaviť, zastaviť to môžu len ľudia o necelý rok vo voľbách," odkázal.

Podľa predsedu SaS a europoslanca Richarda Sulíka je najväčšou tragédiou, že rozkrádanie na Slovensku je systematické. "Strany, ktoré dôsledne bojujú proti korupcii a ktoré nemajú žiadne korupčné kauzy, sú práve tieto naše tri," povedal. Líder OĽaNO Igor Matovič aj na základe týchto informácií pripúšťa, že aj za spoločnosťou Falck je Juraj Široký. "Toto sú praktiky Cosa Nostry," dodal.

Slová opozície odmietla skupina Falck na Slovensku komentovať. "Odmietame zaťahovanie do predvolebnej kampane," uviedla v stanovisku pre TASR hovorkyňa spoločnosti Alena Lacyková-Krčová. Zdôraznila, že Falck je nadnárodná spoločnosť, ktorá vznikla v roku 1906, momentálne je najväčšou spoločnosťou na svete, pôsobí v 45 krajinách a zamestnáva viac ako 30.000 ľudí. "Všade tam, kde pôsobíme, vystupujeme zásadne apoliticky a nie sme súčasťou politických šarvátok," dodala.