Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Opozícia tlačí na sprísnenie majetkových priznaní, Smer chce rokovať

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Majetkové priznania verejných funkcionárov by sa mali sprísniť, verejnosť tak má získať lepší prehľad o ľuďoch, ktorí riadia túto krajinu.

Bratislava 21. mája (TASR) - Majetkové priznania verejných funkcionárov by sa mali sprísniť, verejnosť tak má získať lepší prehľad o ľuďoch, ktorí riadia túto krajinu. To je podstata návrhu novely ústavného zákona o konflikte záujmov, o ktorej v závere 10. rokovacieho dňa 51. schôdze NR SR diskutovali poslanci. Návrh predložili opozičné strany Most-Híd, OĽaNO, SaS, KDH a Sieť.

Ide o novelu, ktorá vznikla pred dvoma rokmi v pracovnej skupine zloženej zo všetkých poslaneckých klubov. Predstavitelia vládnej strany pôvodne s návrhom súhlasili, neskôr si to však rozmysleli.

O potrebe ďalších rokovaní dnes hovoril aj podpredseda NR SR Miroslav Číž (Smer-SD). "Smer-SD nechce predložiť návrh sám, chceme hľadať čo najväčšiu zhodu s opozíciou. Ubezpečujem, že aj my máme pripravené návrhy, ak odmietnete tento typ spolupráce. Treba to ešte dorokovať na grémiu. Je to vážna vec, tak k nej treba aj pristupovať. Zneužívať a predbiehať sa v tejto téme dokáže každý, ale je to prvoplánové," odkázal opozícii s tým, že na grémiu by chcel debatovať už v piatok (22.5.).

Alojz Přidal (KDH) Čížovi pripomenul, že dohoda na zákone už bola, ale Číž sa chce opäť vrátiť na začiatok. "To nie je potrebné. Treba tento zákon posunúť do druhého čítania. Vykastrovaný a bezzubý zákon ale nepodporíme, na drobné zmeny sme pripravení," uistil.

Lucia Žitňanská (Most-Híd) Smeru-SD pripomenula záväzok, ktorý všetky strany podpísali pred voľbami v roku 2012. Sľúbili, že do roka po voľbách sprísnia majetkové priznania. "Smer-SD len naťahuje čas," povedala.

Majetkové priznania sa majú sprísniť tak, aby sa verejnosť dozvedala, čo funkcionári skutočne vlastnia. Tiež malo byť možné efektívne trestať prehrešky politikov bez toho, aby proces zastavila vládnuca väčšina. Z priznaní má byť zrejmé, auto akej značky funkcionár vlastní, ako aj dátum jeho kúpy, má tam byť uvedená aj banka, v ktorej má účet, či meno spoločnosti, v ktorej má obchodný podiel. A aby nemohla väčšina stopnúť proces kontroly voči verejnému funkcionárovi, menšina má dostať právo obrátiť sa na Ústavný súd SR, ktorý bude mať posledné slovo.

Plénum bude v rokovaní pokračovať v piatok. Na programe schôdze je ešte množstvo opozičných poslaneckých návrhov zákonov.