Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Ekonomika

Prevoz tovaru do Ruska sprevádzajú podvody, tvrdí František Turák

Foto: TASR/Martin Baumann

Dovážať tovar do Ruska bez colných a daňových poplatkov cez Srbsko vychádza pre obchodníkov výrazne lacnejšie, ako rešpektovanie všetkých platieb na hraniciach s Ruskou federáciou.

Bratislava 7. mája (TASR) – Prevoz tovaru do Ruskej federácie býva sprevádzaný podvodmi. Jedným z nich je napríklad dovoz výrobkov cez Srbsko, kde sa prebalia a bez colných a daňových poplatkov sa následne prepravia do Ruska.

Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave na to upozornil majiteľ Agentúry pre medzinárodnú cestnú dopravu František Turák.

Keď sa totiž do Ruska prepravuje tovar z hociktorej krajiny Európskej únie (EÚ), podlieha colným a daňovým poplatkom. Jediná krajina, ktorá má však takzvané ekonomické preferencie voči Ruskej federácii, je Srbsko. "Keď sa vyváža tovar zo Srbska do Ruska, neplatia sa zaň colné a daňové poplatky," priblížil Turák.

Dovážať tovar do Ruska bez colných a daňových poplatkov tak vychádza pre obchodníkov výrazne lacnejšie, ako rešpektovanie všetkých platieb na hraniciach s Ruskou federáciou. Firmy takýto spôsob odhalili a využívajú ho.

Tu bude player


V Srbsku platia ekonomické preferencie voči Rusku od mája minulého roka. Za toto obdobie sa podľa Turáka prepravilo do Kaliningradskej oblasti v Ruskej federácii zo Srbska približne 280 až 350 kamiónov. Tu sa na tovar vybavili doklady a rozviezol sa po krajine.