Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Optimizmus v britskom stavebníctve bol najvyšší za viac ako dva roky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Index nákupných manažérov (PMI) v britskom stavebnom sektore podľa S&P Global sa vo februári dostal na 49,7 bodu z januárových 48,8 bodu.

Londýn 6. marca (TASR) - Stavebníctvo vo Veľkej Británii vykazovalo minulý mesiac známky stabilizácie, pričom optimizmus v odvetví bol najvyšší za viac ako dva roky. Podniky napriek tomu rušili pracovné miesta najrýchlejším tempom od roku 2020, oznámila v stredu spoločnosť S&P Global na základe výsledkov svojho najnovšieho výskumu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Index nákupných manažérov (PMI) v britskom stavebnom sektore podľa S&P Global sa vo februári dostal na 49,7 bodu z januárových 48,8 bodu. Ocitol sa tak iba tesne pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v odvetví od jej rastu.

Zlepšenie podmienok na trhu položilo základy pre stabilizáciu v oblasti bytovej výstavby, keď silnejší dopyt prispel k oživeniu nových objednávok, uviedla S&P Global. Aktivita v oblasti komerčných stavieb, ako sú kancelárie a sklady, zostala naopak utlmená, pričom oslovené firmy uviedli, že klienti váhajú so záväznými objednávkami na nové práce.

Optimizmus v britskom stavebnom sektore bol celkovo najvyšší od januára 2022, pričom firmy vyjadrili nádej, že dopyt bude v tomto roku rásť a podmienky v ekonomike sa zlepšia. "Dlhotrvajúci pokles aktivity však spôsobil, že stavebné spoločnosti sú opatrné, pokiaľ ide o počet zamestnancov," uviedol Tim Moore, ekonomický riaditeľ S&P Global. Počet zamestnancov klesol už tretíkrát za posledné štyri mesiace a februárové kolo prepúšťania bolo najstrmšie od novembra 2020, dodal.

Prieskum ďalej ukázal, že tlak na zvyšovanie miezd v kombinácii s menším množstvom prác viedol niektoré firmy k prijatiu opatrení na zníženie nákladov vrátane rozhodnutia nenahradiť zamestnancov, ktorí opustili svoje miesta.