Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Tradičnou túžbou každého Oravčana je postaviť si rodinný dom

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

O výrazne prevažujúcom záujme o bývanie v rodinných domoch svedčí aj značné množstvo neobsadených novších bytov.

Dolný Kubín 17. marca (TASR) – Tradičným znakom po trištvrteročnom útlme znovu sa prebúdzajúceho trhu s realitami v oravskom regióne zostáva prevažujúci záujem o pozemky na výstavbu rodinných domov. TASR to potvrdil konateľ realitnej kancelárie Orava Real profit Pavol Kohár.

„Typický Oravčan si chce postaviť svoj vlastný rodinný dom. Tento odveký trend neustále registrujeme aj priamo v Dolnom Kubíne, kde je voľných pozemkov veľmi málo, ak sú vôbec nejaké. Kataster sa jednoducho nedá nafúknuť, preto najmä mladší ľudia hľadajú možnosti v okolitých dedinách,“ skonštatoval Kohár.

O výrazne prevažujúcom záujme o bývanie v rodinných domoch svedčí podľa neho aj značné množstvo neobsadených novších bytov. „Snaha postaviť si dom je asi geneticky zakódovaná v pravej oravskej náture aj napriek vyšším cenám pozemkov a nákladom na inžinierske siete v náročnom teréne,“ pokračoval.

„Trh s realitami približne trištvrte roka stagnoval, no aj vďaka tomu, že banky znížili úrokové sadzby, pozorujeme už niekoľko týždňov oživenie záujmu o nákup nehnuteľností. Pozitívne je aj to, že Oravčania si zvykajú na služby rastúcej konkurencie realitných kancelárií. Ľudia sa na nás obracajú a dajú si poradiť a pomôcť,“ dodal Kohár.