Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

J. ORAVEC: Gréckej ekonomike nepomôže ani prijatie všetkých reforiem

Ján Oravec, archívne foto Foto: TASR

Dnes, ako povedal pre TASR prezident Združenia podnikateľov Slovenska, sa opakuje rok 2010.

Bratislava 14. júla (TASR) - Súčasná situácia dáva za pravdu postoju Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) spred piatich rokov, v ktorom združenie vyzývalo politikov, aby prijali rázne riešenie, teda aby neodsúhlasili poskytnutie ďalších peňazí už vtedy príliš zadlženému Grécku.

Dnes, ako povedal pre TASR prezident ZPS Ján Oravec, sa opakuje rok 2010. Vtedy aj dnes lídri EÚ na kritickú situáciu v Grécku reagovali tak, že sa začali schádzať na mimoriadnych summitoch v Bruseli, na ktorých nič nevyriešili, až napokon ohlásili záchranu Grécka, ktorá nebola ničím iným, len zametením problému pod koberec, jeho odložením do budúcnosti.

V súčasnosti je Grécko a jeho ekonomika v tak katastrofálnom stave, že jej nepomôže ani prijatie všetkých reforiem, ku ktorému sa zaviazala grécka vláda. Akceptovaním dohody "peniaze výmenou za reformy" opäť hrozí, že politici namiesto odstrihnutia nezachrániteľného Grécka od finančných zdrojov uprednostnia nalievanie ďalších peňazí do bezodnej diery. Opäť tak odsunú skutočné riešenie problému do budúcnosti. Takéto pseudoriešenie nie je v záujme ani Grécka, ani ostatných krajín eurozóny, zdôraznil Oravec.