Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

J. Oravec: Podnikatelia očakávajú od vlády rovnaký prístup

Na snímke vpravo prezident ZPS Ján Oravec. Foto: TASR

Podľa podnikateľov by vláda už v roku 2016 mala zoštíhliť verejný sektor.

Bratislava 4. januára (TASR) - Hlavnou domácou udalosťou roka budú parlamentné voľby, z ktorých vzíde nová vláda. Podnikatelia od nej očakávajú zásadnú zmenu kurzu vo vzťahu k podnikaniu. Očakávajú, že nová vláda sa rozlúči s doterajším nerovnakým prístupom k podnikom a podnikateľom, so selektívnou podporou vybraných podnikateľských subjektov alebo odvetví z prostriedkov daňových poplatníkov. Povedal pre TASR prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Ján Oravec.

Keďže, podľa jeho slov, stav legislatívneho rámca pre podnikanie, vrátane procesu schvaľovania legislatívy, je škandálny, prioritou novej vlády by malo byť aj rozhodné obmedzovanie nedomyslených zásahov do slobody podnikania. Jedným z kľúčových problémov je taktiež nemoderný a nereformovaný verejný sektor, ktorý je pre podnikateľov synonymom vyšších daní, obťažovania zo strany úradov, katastrofálne pomalých súdov a od praxe odtrhnutých škôl.

Podľa podnikateľov by vláda preto už v roku 2016 mala zoštíhliť verejný sektor, znížiť rozsah ním poskytovaných služieb, racionalizovať jeho štruktúru, vrátane regionálnej a miestnej samosprávy; znižovať verejné výdavky.

V súvislosti s ekonomickým vývojom vo svete Oravec poznamenal, že svet sa zásadne mení pred našimi očami. A bohužiaľ, nie k lepšiemu. Po roku 2007 prišlo k opätovnému globálnemu príklonu k regulácii, návratu k politike zasahovania do ekonomiky, rôznym formám protekcionizmu. Narastá iracionalita politiky, ktorá pre podnikanie produkuje pravidlá čoraz viac odtrhnuté od reality. Z hospodárskej politiky sa vytráca zdravý rozum. A namiesto riešenia problémov diplomatickou cestou sa do medzinárodnej politiky vrátil princíp použitia sily.

Pre slovenských podnikateľov to znamená enormný nárast neistoty politickej i ekonomickej, ktorá sa premieta do nárastu rizika podnikania. V tejto komplexnej, globálne nepriaznivej situácii je o to dôležitejšie, aby si vláda uvedomila, že aj keď na mnohé negatívne pôsobiace faktory nemá dosah, môže ich vplyv aspoň čiastočne tlmiť rozhodnou a konzistentnou politikou zameranou na zlepšenie podmienok pre podnikanie, a tým zlepšenie konkurenčného postavenia našich podnikateľov, uzatvára Oravec.