Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ORAVEC: Pohľad na najnovší rozpočet vyvoláva veľa otáznikov

Na snímke prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Ján Oravec. Foto: TASR/Martin Baumann

Prezident ZPS tvrdí, že vláda sa budúci rok chystá od občanov a podnikateľov vybrať 15,5 miliardy eur a minúť až 17,5 miliardy eur, teda o 2 miliardy viac než bude mať k dispozícii.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Pohľad na najnovší rozpočet z dielne ministerstva financií, ktorý tento týždeň schválila vláda, vyvoláva veľa otáznikov. Tvrdí to prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Ján Oravec.

Ako povedal pre TASR, vláda sa budúci rok chystá od občanov a podnikateľov vybrať 15,5 miliardy eur a minúť až 17,5 miliardy eur, teda o 2 miliardy viac než bude mať k dispozícii. Pritom každému občanovi a každej firme je jasné, že ak bude dlhodobo míňať viac než budú ich príjmy, skôr či neskôr ich navštívi exekútor.

Dlhoročnou neresťou slovenskej politiky je neustále sľubovanie vyrovnaného rozpočtu – ale v budúcnosti, ktorá potom nikdy nenastane. V tejto súvislosti je potrebné vláde pripomenúť, že ešte prvá vláda Roberta Fica v roku 2008 vo východiskách rozpočtu na nasledujúce tri roky predpokladala dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu v roku 2011 postupným znižovaním deficitu verejných financií z očakávaných dvoch percent HDP v roku 2008, 1,7 percenta HDP v roku 2009 a 0,8 percenta v roku 2010.

Reči o primárnom prebytku tak len zakrývajú dlhodobú nezodpovednosť rozpočtovej politiky u nás a sľuby o vyrovnanom rozpočte v budúcnosti sú absolútne nedôveryhodné vzhľadom na skúsenosti s ich plnením z predchádzajúcich rokov.

Podľa Oravca vláda v mene fiškálnej konsolidácie v posledných rokoch prijala celý rad opatrení poškodzujúcich ekonomiku, ako napríklad zníženie príspevkov do tzv. druhého piliera, rozbitie zdaňovania príjmov zrušením rovnej dane a zavedením zvýšenia dane z príjmov právnických osôb, zavedenie bankového odvodu, zavedenie odvodu pre regulované odvetvia, zvýšenie dane z tabaku či hazardu, zvýšenie odvodov z pracovných dohôd, zavedenie povinnej zdravotnej služby, zrušenie lízingového odpisovania či zavedenie daňových licencií, tzv. dane zo straty. Kozmetické zníženie dane z príjmov právnických osôb je skôr symbolickým gestom než reálnym zlepšením.

Podľa údajov Európskej komisie je výpadok na DPH, spôsobený jej neefektívnym výberom a daňovými únikmi, v prípade Slovenska viac ako 30 %, čo v eurách predstavuje viac ako 2 miliardy eur. Priemer výpadku DPH v EÚ je pritom na úrovni 10 %, čo znamená, že v boji s únikmi na DPH Slovensko ešte stále výrazne zaostáva za väčšinou iných európskych krajín.

"ZPS už v minulosti vládu upozorňovalo, že v boji s nekalými praktikami by sa mala oveľa viac sústrediť na tzv. karuselové podvody pri DPH a nie na zaťažovanie podnikateľov novými výdavkami a povinnosťami. Príkladom toho je rozšírenie povinnosti evidencie tržieb v elektronickej pokladnici aj na nové oblasti podnikania či zavedenie pravidiel transferového oceňovania, čím sa mali obmedziť možnosti daňových únikov medzi ekonomicky alebo personálne prepojenými spoločnosťami. Namiesto toho to zbytočne prinieslo enormný nárast administratívneho zaťaženia aj pre domáce podnikateľské subjekty," uzatvára Oravec.