Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

J. ORAVEC: Programové vyhlásenie vlády má pozitíva, ale aj nedostatky

Na snímke prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa prezidenta Združenia podnikateľov je negatívnym signálom aj zámer vlády zakázať privatizáciu štátneho majetku.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Zámery pre oblasť podnikateľského prostredia sú v zásade dobré, najmä deklarované zníženie administratívneho zaťaženia, zlepšenie kvality legislatívneho procesu, sprísnené preberanie legislatívy EÚ z pohľadu dopadov na domácu ekonomiku, ale sú v texte stratené medzi inými prioritami. Ich rozpracovanie sa v Programovom vyhlásení vlády (PVV) nenachádza. Vláda ich posúva na nižšiu úroveň tým, že odkazuje na ešte neexistujúce vládne dokumenty. Konštatuje prezident Združenia podnikateľov (ZPS) Ján Oravec.

Ako povedal pre TASR, rovnako ako v predchádzajúcich PVV, tak chýba popis inštitucionálneho rámca, systému riadenia, ktorým chce vláda tieto ciele dosiahnuť. "A naša skúsenosť je, že bez tohto systému v minulosti definované dobré zámery ani realizované neboli a podnikateľské prostredie sa u nás aj z tohto dôvodu dlhodobo zhoršuje," tvrdí Oravec.

Zrušenie povinnej pracovnej zdravotnej služby, ktoré sa uvádza v PVV ako príklad administratívnej záťaže, ktorá bude zrušená, je správne, ale ani zďaleka nie je jediné potrebné opatrenie.

Zámer znížiť daň z príjmu má viac symbolický než reálny význam. Nejde totiž len o jednu sadzbu jednej dane, ale relevantné je celkove finančno - daňové, odvodové a poplatkové zaťaženie podnikania, kde v PVV chýba explicitný, konkrétny a merateľný záväzok na jeho znižovanie, konštatuje Oravec.

Podľa neho negatívnym signálom je aj zámer vlády zakázať privatizáciu štátneho majetku.