Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ORAVEC: Výsledok volieb je zemetrasením na slovenskej politickej scéne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Politici sa podľa nich dopracovali do tejto situácie, ktorá ohrozuje ich vlastnú existenciu, dlhodobým ignorovaním názorov voličov, vrátane podnikateľov.

Bratislava 6. marca (TASR) - Tieto voľby priniesli naozajstné zemetrasenie na slovenskej politickej scéne. Voliči v týchto voľbách vyjadrili obrovskú nespokojnosť so spôsobom fungovania väčšiny parlamentných strán. Povedal pre TASR v reakcii na výsledky parlamentných volieb prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Ján Oravec.

Podľa neho voliči stranám vystavili účet a potrestali niektoré tým, že im dali stopku v parlamente, iné oslabili a dali dôveru novým subjektom, ktoré v parlamente budú mať premiéru. Straty vládnej strany zasa poukazujú na skutočnosť, že ani na Slovensku sa nedá dlhodobo vládnuť korumpovaním vybraných skupín voličov sociálnymi balíčkami, vlakmi zadarmo, či vratkami za plyn, povedal Oravec.

Narastajúci počet strán v parlamente a konkrétne rozloženie síl otvára dve základné možnosti. Prvou je vznik širšej koaličnej vlády zloženej z viacerých, aj programovo nesúrodých, politických strán. Druhou je patová situácia, úradnícka vláda a napokon predčasné voľby, myslí si Oravec.

Politici sa dopracovali do tejto situácie, ktorá ohrozuje ich vlastnú existenciu, dlhodobým ignorovaním názorov voličov, vrátane podnikateľov, ktorí už roky márne upozorňujú na zhoršovanie podnikateľského prostredia na Slovensku, na ktorom sa spolupodpísali, aj keď iným dielom, vláda i jej terajšia opozícia.

V nasledujúcom zložitom období sa budú podnikatelia usilovať o to, aby ťažkosti pri zrode novej vlády nemali za následok zatlačenie do úzadia oprávnených požiadaviek podnikateľov, ktorými sú najmä ekonomika bez zbytočných zásahov štátu, zníženie finančného a administratívneho zaťaženia podnikania a právny štát s jednoduchou legislatívou, uzavrel Oravec.