Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Orbán chce od potravinových reťazcov do 6 % z ich tržieb

Viktor Orbán Foto: TASR/Michal Svítok

Vláda premiéra Viktora Orbána plánuje od prvého januára budúceho roka zvýšiť poplatok za štátnu kontrolu potravinových reťazcov zo súčasného 0,1 % až na 6 % ich ročných tržieb.

Salzburg/Budapešť 23. novembra (TASR) - Nová sadzba poplatku by mala vyjsť zahraničné potravinové reťazce v Maďarsku poriadne draho. Informuje APA s odvolaním sa na víkendové vydanie novín Salzburger Nachrichten. Vláda premiéra Viktora Orbána plánuje od prvého januára budúceho roka zvýšiť poplatok za štátnu kontrolu potravinových reťazcov zo súčasného 0,1 % až na 6 % ich ročných tržieb. Salzburský koncern Spar by tak mohol prísť najmenej o 30 miliónov eur.

Poplatok za štátnu kontrolu predávaných potravín by sa určoval podľa ročných tržieb obchodov. Malé obchody by neplatili nič, ale opatrenie by postihlo len zahraničné obchodné reťazce podnikajúce v Maďarsku. Poukázal na to, Rene Tritscher, šéf sekcie obchodu hospodárskej komory.

Maďarské obchodné siete nie sú obchodnými koncernami ale tradičnými družstevnými podnikmi či pôsobia na základe zmlúv o prenájme a na ne sa vládne opatrenie nebude vzťahovať.

A aby bolo prekážok ešte viac, podľa ďalšieho návrhu zákona obchodníci, ktorých ročné tržby dosiahnu viac ako 163 miliónov eur by mali od roku 2018 skončiť s podnikaním v prípade, ak dva roky po sebe nedosiahnu zisk. Tritscher povedal, že to je absurdnosť. Obchodníkov má zaťažiť nová daň, ktorú nemôžu zakalkulovať do svojich podnikateľských zámerov a ktorá im spôsobí straty a potom im hrozí ešte aj likvidácia.

Pre koncern Spar je Maďarsko po Rakúsku a Taliansku tretím najväčším trhom. Má v ňom vyše 400 obchodov, ktoré dosahujú ročne tržby 1,5 miliardy eur. V jeho službách je 14.400 Maďarov.

Ak sa vládny zámer stane skutočnosťou, zvýšená sadzba poplatku za štátnu kontrolu potravín postihne aj nemecké koncerny Aldi, Lidl a Metro a dcéru Penny reťazca Rewe. Bude sa vzťahovať aj na britské Tesco.