Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ORBÁN: V energetických otázkach pôjde Maďarsko proti Európskej únii

Na archívnej snímke Viktor Orbán. Foto: TASR - Martin Baumann

Maďarsko dostane od Ruska ešte najmenej 4 až 5 rokov zemný plyn rádovo v hodnote 3 miliárd eur, zhodnotil dnes maďarský premiér Viktor Orbán.

Budapešť 18. februára (TASR) - Maďarsko dostane od Ruska ešte najmenej 4 až 5 rokov zemný plyn rádovo v hodnote 3 miliárd eur, zhodnotil dnes maďarský premiér Viktor Orbán najdôležitejšie výsledky utorňajšej (17.2.) budapeštianskej schôdzky s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Podľa spravodajského servera Vs.hu premiér na neformálnom stretnutí s novinármi vyhlásil, že Maďarsko v nadchádzajúcich rokoch v energetických otázkach "pôjde proti celej Európskej únii".

Orbán poznamenal, že v rozhovoroch s Putinom sa podarilo Maďarsku zabrániť tomu, aby po vypršaní zmluvy o dodávke plynu pre obdobie 1996-2015 vznikla dohoda s podobne dlhým časovým horizontom. "Ruská strana prišla s takýmto návrhom, podarilo sa však zabrániť jeho realizácii," dodal.

Podľa predsedu maďarskej vlády sa totiž trh s plynom rýchlo mení, budú sa stavať plynovody a ich prepojenia, ktoré poskytnú Maďarsku väčší priestor pohybu, preto krajina nemá záujem viazať sa k jedinej zmluve.

Premiér zdôraznil, že Putin dal politický súhlas, aby Maďarsko prevzalo doposiaľ nevyužitý objem plynu od Gazpromu v zmysle doterajšej dohody. Maďarsko sa podľa neho bude snažiť, aby cena plynu dodávaná z Ruska v budúcnosti klesla.

V súvislosti s energetickou politikou EÚ Orbán povedal, že Maďarsko je jedinou krajinou únie, ktorá ide cestou neziskovo orientovaného sektora energií, všetky ostatné krajiny uvažujú v dodávkach energií orientovaných na zisk.

"Ak zisk nezmizne zo systému, potom európske ceny energií nebudú nikdy konkurencieschopné s americkými. V tom pôjdem proti celej EÚ,"
zdôraznil predseda maďarskej vlády.