Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Orbánova vláda dementovala štúdiu o zatvorení obchodov v nedeľu

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Neexistuje aktuálna štúdia o vplyvoch nedeľňajšieho zatvorenia obchodov v Maďarsku.

Budapešť 20. marca (TASR) - Neexistuje aktuálna štúdia o vplyvoch nedeľňajšieho zatvorenia obchodov v Maďarsku. Oznámilo to dnes v Budapešti ministerstvo národného hospodárstva (NGM) v reakcii na správu v médiách, že podľa štúdie z roku 2011 prácu stratí vyše 10.000 ľudí a štátny rozpočet príde takmer o 50 miliárd forintov (164,9 milióna EUR).

Návrh na zatvorenie obchodov v nedeľu presadzovala menšia vládnuca Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), zákon schválil parlament vlani v decembri a zákaz začal platiť 15. marca.

Denník Népszabadság dnes uviedol, že NGM pôvodne tvrdilo, že štúdia nebola vypracovaná, pretože nešlo o vládou predložený návrh zákona, ale o iniciatívu poslanca. Denník napísal, že štúdia existuje, má ju k dispozícii. Vypracovalo ju práve NGM a jej negatívne konštatovania sú platné aj dnes.

Z dokumentu tiež vyplýva, že väčšina tých, ktorí stratia zamestnanie, sa ani neskôr nebude môcť uplatniť v obchodnom sektore.

NGM dnes zdôraznilo, že údaje zverejnené denníkom nie sú dôveryhodné, že nie je pravda, že ľudia zostanú bez práce a že obchody budú mať výpadok tržieb.

Logika a závery štúdie mohli byť aktuálne ešte v roku 2011, teraz sú už ale neplatné. Podľa vyjadrenia ministerstva vďaka pozitívnym trendom v maďarskej ekonomike v uplynulých rokoch vplyv zákazu nedeľňajšieho otvorenia obchodov na zamestnanosť a štátny rozpočet už nie je žiadny.

Zákon schválili poslanci maďarského parlamentu vlani 16. decembra. Za návrh zákona o povinnom odpočinku v nedeľu z dielne KDNP hlasovalo 119 poslancov, 40 bolo proti a 25 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania.

V zmysle prijatého zákona platí výnimka, že otvorené môžu byť obchody, ktoré predávajú výhradne pekárenské a mliekarenské výrobky, novinové stánky a kvetinárstva v presne stanovených hodinách.

Zákaz neplatí ani pre lekárne a obchody na čerpacích staniciach, železničných staniciach, letiskách a v ďalších verejných zariadeniach. Obchody však budú môcť byť v nedeľu otvorené v adventnom období a jednu nedeľu v roku podľa voľby daného obchodu.

(1 EUR = 303,22 HUF)