Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Košice Región Turizmus podporila 16 projektov v cestovnom ruchu

Foto: TASR/AP

Medzi podporenými projektmi sú napríklad prehliadky mesta Spišská Nová Ves s názvom Gotika na dotyk, tematické výlety po dolnom Zemplíne – Špacirki po okoľici.

Košice 25. júla (TASR) – Samosprávy, podnikatelia a iné subjekty v Košickom kraji mohli aj v tomto roku žiadať o finančnú podporu na svoje projekty v oblasti cestovného ruchu. Celkovou sumou takmer 140.000 eur bolo podporených 16 projektov, ktoré organizácia Košice Región Turizmus považuje za prínos v oblasti rozvoja cestovného ruchu. TASR o tom dnes informoval Viktor Wurm z organizácie Košice Región Turizmus.

Podporu mohli záujemcovia získať v rámci troch rôznych finančných mechanizmov. Jedným z nich bola výzva Grantového programu podpory tvorby ponuky a produktov cestovného ruchu, ktorú vyhlásila organizácia Košice Región Turizmus.

"Finančná podpora na jeden projekt bola aj v tomto roku pridelená maximálne v rovnakej výške, akou prispeje aj žiadateľ o podporu. Z nášho pohľadu je mimoriadne dôležité, aby tieto projekty prinášali nadčasovú pridanú hodnotu pre danú lokalitu a aby to neboli len jednosezónne atrakcie,"
uviedla riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

"Medzi podporenými projektmi sú prehliadky mesta Spišská Nová Ves s názvom Gotika na dotyk, tematické výlety po dolnom Zemplíne – Špacirki po okoľici alebo zvýšenie kvality služieb a zmodernizovanie zoskokovej techniky v Požičovni oblohy na Spiši," priblížila Vargová Jurková s tým, že podporené bolo aj vybudovanie pieskovej pláže na Zemplínskej šírave. Šiestym podporeným projektom bolo zriadenie zázemia v nástupnom mieste splavu Hornádu na Hrabušickom mýte.

Na projekty v rámci grantovej výzvy Košice Región Turizmus rozdelil 42.590 eur, zrealizované by mali byť najneskôr koncom októbra.

Ďalších takmer 100.000 eur išlo na podporu projektov v rámci nových nástrojov finančnej podpory programu KSK Terra Incognita – TOP výlety a TOP lokality.

"Vďaka tomuto nástroju vznikne v areáli Penziónu Aqua Maria vo Veľatoch servisné depo s úschovňou a požičovňou bicyklov," uviedla Vargová Jurková. Ďalšími podporenými projektmi sú rekonštrukcia lodenice na vodnej nádrži Uhorná, balíček zážitkových produktov Thesaurus v Spišských Tomášovciach a skvalitnenie návštevníckeho zázemia Štôlne Jozef v Gelnici.

Nástroj TOP lokality sa zameriava na rozvoj infraštruktúry a služieb pre návštevníka v bezprostrednom okolí pamiatok svetového dedičstva UNESCO. Medzi podporenými projektmi sú obnova Letohrádku Sans Souci v Iliašovciach, vybudovanie náučného chodníka Gombasecký kultúrny okruh v troch jazykoch, vybudovanie parkoviska a návštevníckeho centra pri Mauzóleu Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí alebo vybudovanie nového značenia v obci k drevenému Chrámu Prenesenia ostatkov svätého Mikuláša v Ruskej Bystrej.