Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Organizácie žiadajú stiahnutie novely zákona o sociálnych službách

Protestné zhromaždenie Slovenskej katolíckej charity, Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb a ďalších organizácií, ktoré sa začalo 26. novembra 2013 pred budovou Národnej rady SR (NR SR) na Námestí A. Dubčeka v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na podporenie svojich požiadaviek uskutočnili dnes v Bratislave zúčastnené organizácie verejné zhromaždenie pred budovou parlamentu.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Niektoré zastupiteľské organizácie prijímateľov a poskytovateľov sociálnych služieb žiadajú stiahnuť novelu zákona o sociálnych službách z rokovania parlamentu. Materiál by mal byť odložený minimálne na jeden rok, počas ktorého by došlo k zásadnému zrevidovaniu jeho znenia.

"Myslíme si, že táto novela by mala byť stiahnutá z rokovania Národnej rady," vyhlásila na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb (APSS) v SR Milada Dobrotková.

Okrem jej organizácie sa k výzve stiahnuť novú podobu zákona pripojili aj Združenie seniorských prijímateľov sociálnych služieb, Spišská katolícka charita a Slovenská katolícka charita (SKCH). Medzi ich hlavné požiadavky patrí, aby novela odstránila súčasnú nespravodlivosť vo financovaní seniorov a odkázaných občanov umiestnených u neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. Takisto však žiadajú, aby už príspevok v odkázanosti nebol v kompetencii samospráv a aby sa stal obligatórnou dávkou zo štátneho rozpočtu.

Nové znenie novely by malo odstrániť diskrimináciu všetkých seniorov a odkázaných v zariadeniach sociálnych služieb. Zákon by mal preto zaviazať slovenské zdravotné poisťovne, aby uhrádzali zdravotnícke úkony vo všetkých typoch sociálnych zariadení. K úprave by však malo dôjsť aj v rámci decentralizácie zariadení rezidenčnej služby, najmä u verejných poskytovateľov.

V prípade, že sa predkladateľ zákona rozhodne materiál nestiahnuť, zástupcovia poskytovateľov a prijímateľov sociálnych služieb žiadajú, aby sa aspoň odložila účinnosť niektorých ustanovení. Ide napríklad o nariadenie, podľa ktorého sa nebudú môcť od januára 2014 umiestňovať v existujúcich domovoch sociálnych služieb seniori. Na podporenie svojich požiadaviek uskutočnili dnes v Bratislave zúčastnené organizácie verejné zhromaždenie pred budovou parlamentu. "Verejné zhromaždenie vidíme ako jedinú možnosť, ako riešiť našu situáciu," skonštatoval generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.