Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Organizácie vyzývajú vládu na podporu bezemisných automobilov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vyzývajú na urýchlené zavedenie programov, ktoré sú schválené v Akčnom pláne rozvoja elektromobility.

Bratislava 8. februára (TASR) - Zástupcovia združení a organizácií pôsobiacich v sektoroch automobilového priemyslu a dopravy vyzývajú vládu, aby v rámci snahy o rozvoj elektromobility na Slovensku podporila výrobcov automobilov, ale aj firmy a jednotlivcov, ktorí si bezemisné autá budú kupovať. Vyzývajú na urýchlené zavedenie programov, ktoré sú schválené v Akčnom pláne rozvoja elektromobility. Vo štvrtok o tom informovala Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA).

Na financovanie takýchto programov sa môžu podľa SEVA využiť peniaze z plánu obnovy a odolnosti podľa vzoru iných krajín. "Správy o možnom prepadnutí 300 miliónov eur z plánu obnovy a odolnosti, ktoré boli pôvodne určené na podporu dekarbonizácie priemyslu v košických oceliarňach, nás veľmi znepokojujú," vyhlásil riaditeľ SEVA Patrik Križanský.

Časti týchto zdrojov by podľa signatárov mali byť vládou alokované na dotačnú schému na nákup elektromobilov, ako aj na výstavbu neverejnej nabíjacej infraštruktúry.

"Tieto zdroje by prispeli nielen k plneniu emisných cieľov, ale aj naštartovali sektor elektromobility v krajine, ktorá je dlhodobo na chvoste všetkých európskych rebríčkov. S podielom elektromobilov na úrovni menej ako troch percent na nových registráciách je Slovensko na poslednom mieste v Európskej únii," dodal signatári vo výzve.

Okrem SEVA patria medzi signatárov Zväz automobilového priemyslu SR, Asociácia priemyselných zväzov a dopravy, Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora, Francúzsko-slovenská obchodná komora a Slovensko-rakúska obchodná komora.