Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Osadu Vlkolínec,zapísanú v UNESCO,navštívil vlani rekordný počet ľudí

Vlkolinec, ilustračné foto Foto: TASR/František Dejči

Osada UNESCO zaznamenáva najväčšiu návštevnosť najmä počas letných mesiacov. Len v júli a auguste prišlo takmer 30.000 návštevníkov.

Vlkolínec 3. apríla (TASR) - Pamiatková rezervácia ľudovej architektúry Vlkolínec, ktorá je od roku 1993 zapísaná do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO, prilákala vlani takmer 60.000 platiacich návštevníkov. "Predpokladáme, že ďalších približne 15.000 ľudí do osady zavítalo bezplatne. Môžem preto potvrdiť, že minulý rok Vlkolínec zaznamenal pravdepodobne najvyšší počet návštevníkov vo svojej histórii," informoval TASR Martin Hromada, vedúci oddelenia regionálnej politiky ružomberského mestského úradu.

Návštevnosť Vlkolínca, mestskej časti okresného mesta Ružomberok, podľa neho už niekoľko rokov po sebe stúpa. "Kým v roku 2011 sme zaznamenali 40.695 ľudí, v roku 2013 to už bolo 52.688 turistov. Výnimkou bol len rok 2015, kedy tam prišlo 46.007 návštevníkov. To však má svoj logický dôvod. Vtedy sa totiž niekoľko týždňov v sezóne rekonštruovala prístupová cesta v Bielom Potoku," doplnil.

Osada UNESCO zaznamenáva najväčšiu návštevnosť najmä počas letných mesiacov. Len v júli a auguste prišlo takmer 30.000 návštevníkov. Hlavnými lákadlami boli okrem stálych expozícií ručne tkaný Koberec národov s vlastnoručne vyrobenými stužkami, na ktorých sú názvy krajín a podpisy návštevníkov a maketa Domu Unesco, na ktorú turisti pripevňovali šindle so svojím menom, krajinou a dátumom návštevy. Do obidvoch aktivít sa v rámci tvorivých dielní mohli zapojiť všetci návštevníci Vlkolínca.

"Po dobudovaní všetkých služieb, najmä celoročného WC, samostatného priestoru pre rôzne podujatia, parkoviska, prístupovej cesty či kyvadlovej dopravy a zabezpečení občerstvenia, môže Vlkolínec absorbovať aj dvoj-, možno aj trojnásobok ľudí počas roka. Ale to je ďaleký výhľad," dodal Hromada.