Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Osem osobností Slovenska si prevzalo ocenenie Zlatý biatec za rok 2015

Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Baumann

Víťazom spomedzi zahraničných nominovaných osobností sa stal kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka a v ankete získal najviac, 753 hlasov (50,36 %), maďarský premiér Viktor Orbán.

Bratislava 17. marca (TASR)- Osem osobností Slovenska si dnes v Bratislave prevzalo prestížne ocenenie Zlatý biatec za rok 2015, ktoré každoročne udeľuje Neformálne ekonomické fórum (NEF) - Hospodársky klub. Jeden z laureátov, prednosta Ústavu lekárskej biológie, genetiky a klinickej genetiky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Daniel Böhmer, pri tejto príležitosti vyslovil presvedčenie, že noví ministri školstva a zdravotníctva vykonajú systémové zmeny, ktorými sa zreálni tok financií v týchto dvoch rezortoch.

"Predpokladom je systémová analýza, ktorá by ukázala, koľko je zbytočne platených ľudí. Keď sa nájdu skutočné rezervy a urobia sa racionálne kroky, tak verím, že bude v zdravotníctve ale aj v školstve lepšie," podčiarkol Böhmer pre TASR. Audity v zdravotníctve a školstve by podľa neho mali byť podobné tým, ktoré robia súkromné spoločnosti. Zároveň dodal, že ocenenie chápe ako ocenenie výsledkov ústavu. "Ideme prudko dopredu. Plníme si povinnosť byť na pomedzi vzdelávania medikov a zároveň máme dve oddelenia genetiky, jedno klinickej genetiky a molekúl biochemickej genetiky. V minulom roku urobilo viac ako 10.000 molekulových pacientov najnovšími metódami. Snažíme sa robiť veci na pulze dňa," podčiarkol Böhmer.

Laureátom ocenenia sa stalo ďalších sedem osobností. Za kliniku chirurgickej onkológie Národného onkologického ústavu si cenu prevzal prednosta Juraj Pechan. Ďalšími ocenenými boli ekonóm Jaroslav Husár, guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch, advokátka Eva Mišíková, podnikateľ Peter Lukeš za vytvorenie polyfunkčného bratislavského komplexu Centrál, prorektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Rudolf Sivák, generál Svetozár Naďovič, ktorý sa podieľal na odsune sovietskych vojsk a stal sa kritikom zrušenia povinnej vojenskej služby.

Víťazom spomedzi zahraničných nominovaných osobností sa stal kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka a v ankete získal najviac, 753 hlasov (50,36 %), maďarský premiér Viktor Orbán.