Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

OSN podľa Ruska nedostatočne vyšetruje nákup ropy od teroristov

Foto: TASR/AP

Uviedol to dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po rozhovoroch so svojím sýrskym náprotivkom Walídom Mualimom, informovala agentúra TASS.

Soči 26. novembra (TASR) - Sekretariát OSN nie je dostatočne aktívny pri vyšetrovaní nákupov ropy od teroristických organizácií. Uviedol to dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po rozhovoroch so svojím sýrskym náprotivkom Walídom Mualimom, informovala agentúra TASS.

"Na rozdiel od našich niektorých partnerov budeme pokračovať v boji proti terorizmu, a to na pevnom základe medzinárodného práva,"
povedal šéf ruskej diplomacie.

"To je dôvod, prečo sme v júli predložili v Bezpečnostnej rade OSN návrh na získanie situácie pod kontrolu, zistenie skutočností a určenie riešenia tohto problému. Sekretariát OSN nekoná dostatočne aktívne v preukazovaní faktov," dodal Lavrov.

Rusko tiež odsudzuje pokusy o využitie extrémistických skupín na zvrhnutie sýrskej vlády. Podľa Lavrova je zápas s terorizmom na Blízkom východe prioritou pre celé svetové spoločenstvo. "Zhodujeme sa, že hlavným faktorom tamojších udalostí je hrozba terorizmu a extrémizmu," uviedol Lavrov.

Rusko bude naďalej pomáhať Sýrii v boji proti Islamskému štátu (IS), ako aj iným teroristickým skupinám. "Je dôležité obnoviť politický dialóg súbežne s protiteroristickými aktivitami proti IS. Údery proti IS bez vedomia Damasku sú proti základom medzinárodného práva," podotkol Lavrov po rokovaní.