Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Osobitný odvod v regulovaných odvetviach sa má zvýšiť

Na archívnej snímke minister financií SR Peter Kažimír počas ECOFIN v Bruseli. Foto: TASR/AP

Ministerstvo financií odvodom reaguje na nedokonalosť regulácie a na to, že firmy, ktoré ho platia, pôsobia v prostredí, kde dosahujú extra marže.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Sadzba osobitného odvodu z podnikania v regulovaných odvetviach by sa mala zvýšiť. Parlament na svojom dnešnom zasadnutí poslal návrh novely zákona o tomto odvode, kde sa počíta s jeho pokračovaním a zároveň zvýšením, do druhého čítania. Právnu normu predložil na rokovanie parlamentu minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Odvod sa má zvýšiť zo súčasných 0,00363 na 0,00726. Účinnosť novely ministerstvo navrhlo od 31. decembra tohto roka. Nová sadzba sa tak po prvý raz použije na odvody za účtovné obdobie, ktoré sa začína po 31. decembri 2016.

Tento odvod podľa rezortu financií funguje od konca roku 2012. "Odvodom reagujeme na nedokonalosť regulácie a na to, že firmy, ktoré ho platia, pôsobia v prostredí, kde dosahujú extra marže. Dohodli sme sa, že zvyšujeme sadzbu odvodu a zároveň sme sa dohodli na akejsi cestovnej mape. Výška odvodu, ktorá je dnes v zákone, bude platiť pre roky 2017 a 2018. Pre roky 2019 a 2020 pôjdeme o štvrtinu dole z tohto odvodu, v podstate sa vrátime na pôvodnú výšku odvodu od roku 2021," priblížil Kažimír.

Podľa šéfa rezortu financií sa taktiež mení systém spôsobu kvalifikácie firmy, aby bola platiteľom tohto typu odvodu. "Dnes je to tzv. 50-% benchmark toho, že firma má viac ako 50 % príjmov z regulovaných činností," doplnil Kažimír. Tento princíp navrhuje Ministerstvo financií SR zrušiť.

"Každá firma, ktorá bude mať príjmy z regulovaných činností, bude odvod platiť, ak bude mať zároveň v hospodárskom roku hospodársky výsledok vyšší ako 3 milióny eur," informoval minister financií.

Výpočet základne odvodu bude po novom tak podľa Kažimíra férovejší ako doteraz, pretože to bude výsledok pomeru medzi objemom príjmov z regulovaných činností a celkovým hospodárskym výsledkom. "Zároveň hovoríme aj o možnosti vystúpenia z tohto systému, teda každý rok sa platiteľ odvodu bude kvalifikovať na to, či má, alebo nemá byť ďalej platiteľom takého odvodu," doplnil.

Ministerstvo zvýšenie odôvodňuje tým, že tento odvod predstavuje stabilný konsolidačný nástroj, pričom vláda si v programovom vyhlásení stanovila za hlavné priority aj konsolidáciu verejných financií a posilnenie aktívnej úlohy štátu v rozvoji hospodárstva.

Medzi firmy, ktoré podnikajú v regulovaných odvetviach, patria napríklad spoločnosti pôsobiace v oblasti energetiky, poisťovníctva, verejného zdravotného poistenia, elektronických komunikácií či poštových služieb.