Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Grécko čaká na súhlas ECB s otvorením burzy v Aténach

Finančná burza v Aténach, archívne foto Foto: TASR/AP/Petros Giannakouris

Ak Európska centrálna banka dá Grékom zelenú, aténska burza by mohla presne po mesiaci znova otvoriť svoje brány.

Atény 28. júla (TASR) - Grécka burza by sa mohla znova otvoriť v stredu 29. júla, ak Európska centrálna banka (ECB) schváli niektorý z plánov, ktoré jej predložili Atény. Uviedli to dva zdroje z gréckych regulačných úradov, ktoré nechceli byť menované. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ak ECB dá Grékom zelenú, aténska burza by mohla presne po mesiaci znova otvoriť svoje brány.

Grécke regulačné úrady predložili ECB dva rozdielne plány na otvorenie burzy. Prvý prípad počíta s neobmedzeným obchodovaním na aténskej burze. A v druhom prípade by sa zaviedli reštrikcie pri obchodovaní pre gréckych investorov, aby sa zabránilo odlevu kapitálu z gréckych bánk, tvrdia zdroje. Dodali, že termín otvorenia burzy, či už v stredu alebo v iný deň, závisí od toho, kedy na žiadosť Atén odpovie ECB. Nedá sa preto s určitosťou povedať, že to bude už 29. júla.

Aténska burza je zatvorená od 29. júna, keď vláda zaviedla kapitálové kontroly aj limit na výber z bankomatov, pretože sa nedokázala dohodnúť s veriteľmi na podmienkach finančnej pomoci.

Ľavicový kabinet premiéra Alexisa Tsiprasa sa dostal k moci po víťazstve vo voľbách koncom januára vďaka sľubom, že zastaví reformy a úsporné opatrenia. Tie sú pritom podmienkou záchranného úveru od veriteľov. Vláda dokonca vypísala referendum o reformách, ktoré väčšina Grékov odmietla. Zadlžená krajina sa však ocitla na pokraji bankrotu a Tsiprasovi neostalo nič iné, len sa vrátiť k rokovaciemu stolu a prijať podmienky veriteľov, vrátane nepopulárnych reforiem.

V tejto chvíli prebiehajú v Aténach rokovania na tzv. technickej úrovni, teda na úrovni expertov, o podmienkach nového záchranného programu. Grécka vláda dúfa, že vyjednávania o ďalšej pomoci prebehnú veľmi rýchlo a uzavrie ich ešte pred termínom splatnosti dlhu voči ECB, ktorý vyprší 20. augusta.

Všetko o gréckej kríze si prečítajte TU