Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Európska centrálna banka schválila plán na otvorenie burzy v Aténach

Európska centrálna banka Foto: TASR/AP

Aténska burza je zatvorená od 29. júna, keď vláda zaviedla kapitálové kontroly aj limit na výber z bankomatov.

Atény/Frankfurt nad Mohanom 28. júla (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) schválila dnes plán na opätovné otvorenie aténskej burzy s obmedzeniami pri obchodovaní pre domácich investorov. Informovala o tom agentúra Reuters. Tá sa odvolala na zdroj z gréckej burzy, ktorý si neželal byť menovaný.

Burza sa tak môže otvoriť mesiac po jej uzatvorení, ktoré nastalo súbežne so zavedením kapitálových kontrol koncom júna. Podľa zdroja z burzy sa čaká už len na príslušný dekrét, ktorý musí vydať ministerstvo financií. To by znamenalo, že burza by sa mohla otvoriť už v stredu 29. júla.

"ECB svoj súhlas (na otvorenie burzy) dala," informoval zdroj. Ako dodal, banka súhlasila s opätovným otvorením, no pod podmienkou obmedzení pre miestnych investorov.

Grécke regulačné úrady predložili ECB dva rozdielne plány na otvorenie burzy. Prvý počítal s neobmedzeným obchodovaním na aténskej burze, v druhom prípade by sa zaviedli reštrikcie pri obchodovaní pre gréckych investorov, aby sa zabránilo odlevu kapitálu z gréckych bánk. Práve túto možnosť ECB podľa gréckeho zdroja odobrila.

Gréci poslali ECB prvý návrh už minulý týždeň, aby sa burza mohla otvoriť čo najskôr. Proces sa však natiahol, nakoľko ECB požadovala ubezpečenia, že grécki investori nebudú môcť vytiahnuť peniaze z gréckych bánk a premeniť ich na akcie.

Aténska burza je zatvorená od 29. júna, keď vláda zaviedla kapitálové kontroly aj limit na výber z bankomatov, pretože sa nedokázala dohodnúť s veriteľmi na podmienkach finančnej pomoci.

Ľavicový kabinet premiéra Alexisa Tsiprasa sa dostal k moci po víťazstve vo voľbách koncom januára vďaka sľubom, že zastaví reformy a úsporné opatrenia. Tie sú pritom podmienkou záchranného úveru od veriteľov. Vláda dokonca vypísala referendum o reformách, ktoré väčšina Grékov odmietla. Zadlžená krajina sa však ocitla na pokraji bankrotu a Tsiprasovi neostalo nič iné, len sa vrátiť k rokovaciemu stolu a prijať podmienky veriteľov, vrátane nepopulárnych reforiem.

V tejto chvíli prebiehajú v Aténach rokovania na tzv. technickej úrovni, teda na úrovni expertov, o podmienkach nového záchranného programu. Grécka vláda dúfa, že vyjednávania o ďalšej pomoci prebehnú veľmi rýchlo a uzavrie ich ešte pred termínom splatnosti dlhu voči ECB, ktorý vyprší 20. augusta.

Všetko o gréckej kríze si prečítajte TU