Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Otvorenie pracovného trhu v Nemecku prilákalo menej Východoeurópanov

Foto: TASR/AP

Šéf nemeckej pracovnej agentúry Frank-Jürgen Weise pre noviny Rheinische Post povedal, že od vlaňajšieho mája sa do Nemecka prisťahovalo asi 63.000 ľudí.

Berlín 7. apríla (TASR) - Od vlaňajšieho otvorenia pracovného trhu pre bývalé komunistické krajiny EÚ sa do Nemecka prisťahovalo oveľa menej obyvateľov nových členských štátov únie, než sa pôvodne očakávalo. Dnes to oznámila nemecká pracovná agentúra.

Najväčšia ekonomika Európy očakávala prudký nárast počtu imigrantov, potreba naučiť sa po nemecky a skutočnosť, že Nemecko pracovný trh otvorilo neskôr v porovnaní s inými krajinami EÚ, zmiernili nápor prisťahovalcov za prácou.

Šéf nemeckej pracovnej agentúry Frank-Jürgen Weise pre noviny Rheinische Post povedal, že od vlaňajšieho mája sa do Nemecka prisťahovalo asi 63.000 ľudí. Pred rokom jeho úrad očakával približne 140.000 migrantov ročne.

Weise uviedol, že Británia a Írsko otvorili svoje pracovné trhy skôr ako Nemecko, takže mnohí Východoeurópania sa usadili tam. Svoju úlohu mohla zohrať aj skutočnosť, že mnohí sa po anglicky naučili ľahšie ako po nemecky.

Nemecko si pri rozširovaní EÚ v roku 2004 vybavilo sedemročný odklad na otvorenie pracovného trhu pre obyvateľov nových členských krajín. Približne 67 percent východoeurópskych prisťahovalcov tvoria Poliaci, 13 percent je z Maďarska a sedem percent z Česka, uviedol Weise. Najčastejšie sa zamestnávajú v stavebníctve a výrobe.