Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ovocie zo Sedlísk putuje do škôl, vlastných obchodov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ovocie spod hradu Čičva v obci Sedliská vo Vranovskom okrese putuje najmä do škôl, vlastných obchodov, ale aj na regionálny trh prostredníctvom malých podnikateľov.

Sedliská 1. októbra (TASR) - Ovocie spod hradu Čičva v obci Sedliská vo Vranovskom okrese putuje najmä do škôl, vlastných obchodov, ale aj na regionálny trh prostredníctvom malých podnikateľov. Obľúbeným sa medzi zákazníkmi stal aj samozber. „Každé jedno ovocie, ktoré máme v ponuke, si záujemcovia môžu k nám na dvor prísť nazberať. Trošku limitujeme marhule, kde sú vysoké stromy,“ uviedol pre TASR konateľ spoločnosti Agromix Sedliská Pavol Vagaský.

Ďalším odbytiskom sú základné školy, ktorým firma distribuuje tovar v rámci programu Školské ovocie, ktorý je podporovaný zo zdrojov EÚ, takmer osem rokov. V približne piatich okresoch servisuje spoločnosť okolo 12.000 žiakov. „Snažíme sa, aby tá ponuka bola atraktívna a rozšírená, aby to nebolo len jablko,“ vysvetlil konateľ. Medzi ďalších odberateľov ovocia patria aj malí podnikatelia, pre ktorých firma vyčlenila samostatný sklad. Ovocie zo Sedlísk sa teda dostáva aj na lokálne trhy a do menších obchodov. „Máme tiež dve vlastné predajne v okrese Vranov nad Topľou,“ dodal ovocinár.

S veľkými obchodnými reťazcami spoločnosť nespolupracuje, pretože o ovocie z farmy zo Sedlísk nemajú záujem. Podľa slov Vagaského pri ich oslovení argumentujú tým, že majú uzatvorené dlhodobé kontrakty a že to pre nich nie je rentabilné. „Ale komunikuje s nami jedna firma pôsobiaca v Prešove, ktorá uvažuje nad odberom drobného ovocia už od budúceho roka,“ dodal.

Približne 50 % produkcie ide podľa slov Vagaského do škôl, ostatné sa rozdeľuje medzi malých podnikateľov, samozber a vlastné predajne. Rátajú sa do toho aj 100-% ovocné šťavy, ktoré firma vyrába z neštandardného ovocia. Tie putujú iba do škôl a vlastnej obchodnej siete. Firma pestuje ovocie na poliach a v sadoch o rozlohe približne 15 hektárov.

Spoločnosť Agromix Sedliská pôsobí na trhu viac ako 20 rokov. Zaoberá sa prevažne pestovaním ovocia, medzi ktoré patria jahody, maliny, broskyne, marhule, višne, slivky, jablká, ale aj zeleniny a poľnohospodárskych plodín. V rámci ochrany ovocia používa len chemické prípravky povolené EÚ - ide o tzv. integrovanú produkciu. Počas sezóny zamestnáva firma od 20 do 25 zamestnancov.