Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo zatiaľ o odškodnení ovocinárov nehovorí

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Českí pestovatelia ovocia, ktorým mráz zničil úrodu, dostanú od vlády kompenzáciu.


Bratislava 3. septembra (TASR) - Ku konkrétnej pomoci - odškodneniu slovenských pestovateľov ovocia, postihnutých tohtoročnými aprílovými mrazmi, je priskoro sa vyjadrovať. Uviedol to pre TASR hovorca a riaditeľ odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Vladimír Machalík.

"Ministerstvo čaká na dáta celej úrody v tomto roku, keďže zber ešte prebieha. Zatiaľ je preto priskoro vyjadrovať sa ku konkrétnym opatreniam," spresnil hovorca v reakcii na tohtotýždňové medializované opatrenia - pomoc postihnutým pestovateľom ovocia v Českej republike.

Server iDNES.cz 31. augusta informoval, že českí pestovatelia ovocia, ktorým mráz zničil úrodu, dostanú od vlády kompenzáciu. Návrh na odškodnenie priniesol na rokovanie kabinetu minister poľnohospodárstva Marian Jurečka. Ako povedal počas rokovania vlády český premiér Bohuslav Sobotka, kompenzácie vo výške asi 133 miliónov Kč (4,92 milióna eur) sa týkajú tých, ktorým klesli tržby o viac než 50 %.

Mrazy spôsobili škody českým poľnohospodárom najmä na južnej Morave, kde prišlo v niektorých okresoch až k 100-% poškodeniu ovocných výsadieb. Výraznejší pokles produkcie ovocia sa dá rovnako predpokladať vo východných Čechách, v severných okresoch stredných Čiech a v strednej a severozápadnej časti Moravy. Podľa Jurečku dosahujú straty takmer 400 miliónov Kč. Presne to ministerstvo poľnohospodárstva spočítalo na 394 miliónov Kč.

Šéfka MPRV SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) na brífingu v ovocných sadoch v Dunajskej Lužnej 3. mája informovala, že "odhaduje sa, že (mrazmi) bolo poškodených až 70 % pestovateľských plôch, čo vo finančnom vyjadrení predstavuje škody na produkcii za asi 35 miliónov eur. U vinárov a vinohradníkov sú škody takisto veľké, odhaduje sa ich poškodenie na 30 až 50 %, v niektorých lokalitách až na 60 %. Mladé vinohrady, nedávno vysadené, sú na tom mimoriadne zle, pretože je potrebné opäť vysadiť nové štepy," priblížila.

Matečná začiatkom mája poznamenala, že v budúcnosti by sa poskytovanie podpory pri podobných udalostiach, ako sú mrazy, mohlo vyplácať aj z tzv. rizikového fondu.