Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Ovocinári vo Veselom chránia pred mrazom ovocné sady a jahodové polia

Na snímke jahody zakryté textíliou. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Podľa vedúceho sadu Mariána Bednára využívajú rôzne spôsoby ochrany.

Veselé 21. marca (TASR) - Ovocinárskej spoločnosti Platex, s.r.o. vo Veselom pri Piešťanoch treba v aktuálnom období chrániť pred prízemnými mrazmi 120 hektárov ovocných sadov a 15 hektárov jahodových polí. Podľa vedúceho sadu Mariána Bednára využívajú rôzne spôsoby ochrany.

"Marhuliam, broskyniam, jablkovému sadu, tiež hruškám a slivkám v týchto nociach zapaľujeme parafínové sviece i piecky na brikety a pelety," povedal pre TASR. Na ploche zhruba 12 hektárov z celkovej rozlohy používajú aj protimrazovú závlahu, keď stromy striekajú vodou, ktorá vytvorí vrstvu, chrániacu kvety stromov. "K tomu všetkému používame dve statické 11 metrov vysoké veterné vrtule, ktoré hruškám a jabloniam rozvirujú vzduch, aby mal šancu dostať sa k nim teplejší z vyšších vrstiev," vysvetlil Bednár. Rovnakú službu sadu robia aj vrtuľníky, ktoré si spoločnosť prenajíma. "Vzlietajú podľa platného letového poriadku po východe slnka nad naše sady," doplnil.

Na jahodové polia používa Plantex netkanú flísovú tkaninu, postačujúcu na intenzitu prízemných mrazov v tomto regióne západného Slovenska. Ročne spoločnosť podľa Bednára vyjdú náklady na protimrazovú ochranu na niekoľko desiatok tisíc eur, pred tromi rokmi v čase tuhších mrazov prekročili náklady viac než stotisíc eur. "Teraz hodnotíme situáciu ako zatiaľ bez väčších škôd na budúcej úrode," konštatoval.

Spoločnosť vo Veselom založili v roku 1996 na základe viac ako storočnej tradície pestovania ovocia v obci. Okrem ovocného sadu realizuje aj ďalšie dve hlavné činnosti - ovocné škôlky a záhradné centrum.