Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Znečisťovanie ovzdušia v roku 2012 stálo EÚ 189 miliárd eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Medzi 30 najväčšími priemyselnými zariadeniami, ktoré EEA určila ako zdroje znečisťovania ovzdušia, je 26 elektrární spaľujúcich uhlie. Nachádzajú sa prevažne v Nemecku a v krajinách východnej Európy.

Brusel 25. novembra (TASR) - Znečistenie ovzdušia, najmä zásluhou splodín z uhoľných elektrární, stálo Európsku úniu v roku 2012 okolo 189 miliárd eur.

Uvedená suma sa rovná hrubému domácemu produktu Fínska, uviedla v dnes zverejnenej správe Európska agentúra pre životné prostredie (EEA).

Agentúra analyzovala dopad znečistenia ovzdušia zavineného priemyselnými prevádzkami z hľadiska nákladov na zdravotníctvo, nevyužité pracovné dni, poškodenie budov a zníženie poľnohospodárskej produkcie. Podľa prepočtov náklady v roku 2012 možno odhadnúť od sumy 59 miliárd eur do 189 miliárd eur.

Náklady tohto druhu klesli v porovnaní s rokom 2008, keď sa pohybovali od 79 do 251 miliárd eur. Zásluhu na tom majú právne predpisy EÚ pre oblasť životného prostredia, ako aj ekonomická recesia, ktoré viedli k zníženiu emisií oxidu uhličitého, oxidu dusíka, oxidu síry a prachových častíc.

Vedci odhadujú, že zachovanie trendu znižovania emisií bude predstavovať výzvu pre podniky v čase hospodárskeho rastu. Medzi 30 najväčšími priemyselnými zariadeniami, ktoré EEA, určila ako významné zdroje znečisťovania ovzdušia, je 26 elektrární spaľujúcich uhlie. Nachádzajú sa prevažne v Nemecku a v krajinách východnej Európy.

Koncom roka 2013 politici EÚ predložili návrh zákona na ďalšie znižovanie znečistenia ovzdušia z priemyselných zariadení a dopravy. Nová Európska komisia, ktorá sa ujala funkcie 1. novembra, doteraz neprijala žiadne rozhodnutie ohľadom tohto návrhu.