Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

VIDEO:OZ KOVO chce protestovať proti pravidlám zamestnávania cudzincov

Foto: TASR

O tejto problematike chce zväz rokovať s rezortom práce aj asociáciou, ktorá združuje pracovné agentúry.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Odborový zväz (OZ) KOVO organizuje protest proti uvoľňovaniu pravidiel zamestnávania cudzincov na Slovensku. Uskutoční sa tento týždeň v piatok (28.4.) v Bratislave. Zúčastniť by sa ho malo 400 až 500 ľudí. Odborári totiž upozorňujú na to, že stále sa dajú získať zamestnanci na Slovensku a ak už firmy chcú naberať cudzincov, mali by mať v podnikoch rovnaké podmienky ako Slováci. O zmene legislatívy chce OZ KOVO rokovať aj s rezortom práce.

Podľa predsedu OZ KOVO Emila Machynu sa zo strany zamestnávateľov stupňuje tlak na uvoľnenie podmienok zamestnávania ľudí z tretích krajín a vykrýval sa tým nedostatok pracovnej sily na trhu práce. "My sme presvedčení, že sú aj iné cesty, ako riešiť túto situáciu, ale nebránime sa tomu, aby v určitých prípadoch a profesiách sme prijali aj ľudí z tretích krajín. Viac nám vadí to, že tie podmienky, ktoré tu tí ľudia majú, nie sú adekvátne podmienkam kmeňových zamestnancov, ktorí vo fabrikách pracujú," povedal Machyna na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.



Upozornil na to, že cudzinci na Slovensku pracujú najmä prostredníctvom pracovných agentúr a nie je možné skontrolovať ich podmienky. "My nemôžeme tlačiť na podmienky v rámci kolektívneho vyjednávania, lebo sú to zamestnanci agentúr. Rádových robotníkov na pásoch alebo v lisovniach pri 8-% nezamestnanosti, rekvalifikácii a dobrých pracovných podmienkach sa dá získať na Slovensku," myslí si Machyna.

Ak však už firmy potrebujú cudzincov, mali by mať podľa OZ KOVO rovnaké podmienky ako Slováci. "Chceme, aby ľudia, ktorí sem prídu, mali presne rovnaké podmienky ako naši zamestnanci nielen v tarifných mzdách, ale vo všetkých nárokoch vrátane nárokov z kolektívnej zmluvy. Potom v podnikoch vzniká sociálny damping, ktorý ťažko budeme riešiť, lebo nevidíme zmluvy s agentúrami," vysvetlil Machyna. O tejto problematike chce zväz rokovať s rezortom práce aj asociáciou, ktorá združuje pracovné agentúry.



OZ KOVO na podporu domácej zamestnanosti a zrovnoprávnenie pravidiel organizuje protestné zhromaždenie. Pochod odborárov sa uskutoční o 13.30 h na Blumentálskej ulici v Bratislave a bude pokračovať až pred budovu rezortu práce. "Obchoduje sa so sociálnou odkázanosťou ľudí, ktorí sú sem prijímaní. To nebudeme tolerovať. Chceme upozorniť ministra na to, aby sa zmenila legislatíva. Ak to nepomôže, budeme tlak stupňovať. Či už v regiónoch, alebo v daných podnikoch," priblížil Machyna.

Podpredsedníčka Rady OZ KOVO Monika Benedeková vyčíslila, že zo zahraničia na Slovensko prichádzajú pracovať najmä Srbi. Títo ľudia sú väčšinou zamestnaní na obdobie jedného roka a ide o nízkokvalifikované pozície. "Z hľadiska príslušníkov tretích krajín, ktorým bolo udelené povolenie, dominujú zamestnanci z Ukrajiny. Ide o zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním a dĺžka pracovného pomeru je do dvoch rokov," dodala Benedeková.