Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Ekonomika

OZ KOVO podporí vládny návrh zvyšovania príplatkov za nočnú prácu

Na snímke predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna počas tlačovej konferencie na tému Postoj OZ KOVO. Foto: TASR/Jakub Kotian

Predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna povedal, že kto si to nevyskúšal prácu v noci, vie len veľmi ťažko pochopiť, aká to je náročná práca. A čo to robí s rodinou, ale aj so zdravím toho človeka.

Žilina 30. novembra (TASR) - Odborový zväz (OZ) KOVO podporí avizované zvyšovanie príplatkov za nočnú prácu a prácu počas sobôt, nedieľ a sviatkov, ktoré je súčasťou vládneho návrhu v pripravovanej novele Zákonníka práce. Na tlačovej besede to vo štvrtok v Žiline povedal predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna.

Na Slovensku je podľa neho viac ako 23 % ľudí, ktorí robia na nočných zmenách a v nepretržitej prevádzke. "Kto si to nevyskúšal a nerobil v noci, vie len veľmi ťažko pochopiť, aká to je neskutočne náročná práca. A čo to robí s rodinou, ale aj so zdravím toho človeka. Myslíme si, že by sa mala obmedzovať nočná aj nepretržitá práca a že by ľudia mali mať čas na rodinu aj v rámci digitalizácie priemyslu a všetkých opatrení, ktoré sa prijímajú," povedal Machyna.

"V OZ KOVO máme v mnohých kolektívnych zmluvách dnes dohodnuté príplatky. Zhruba sa približujú k sumám, ktoré navrhla vláda. Čiže, nás to až tak veľa neovplyvní, lebo tie príplatky už v mnohých podnikoch sú a platia sa. Ale plne podporujeme tento návrh a chceme, aby prešiel v rámci schvaľovania v parlamente. Aby ľudia dostali kompenzáciu za to, že sú ochotní takto pracovať a zvyšujú tým rentabilitu a produktivitu všetkých spoločností," uviedol predseda Rady OZ KOVO.

Zdôraznil, že nesúhlasí s návrhom Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) na zníženie odvodov a daní a jej vyjadrením, že navrhované zvyšovanie príplatkov za prácu v noci, počas víkendu a sviatkov je likvidačné. "PAS hovorí, že to položí podniky, skrachujú, nebudú na to mať a budú prepúšťať. Ja s týmto názorom nesúhlasím. Nie je ničím podložený. Dnes je nedostatok pracovnej sily, ekonomika rastie, rastie rentabilita podnikov, rentabilita vlastného kapitálu. A všetky finančné ukazovatele hovoria o tom, že dnes je dostatočný priestor nielen na zvyšovanie príplatkov, ale aj rast miezd," podotkol Machyna.

Doplnil, že OZ KOVO nesúhlasí s návrhom zvyšovať platy zamestnancov v SR na základe znižovania odvodov a daní. "Sme za to, aby sa dane neznižovali, ale boli progresívne. Tak, ako to je v iných krajinách. Hľadajme iné riešenia ako podporiť kapitál, ako podporiť daňové odpočítateľné položky v rámci priamych investícií, ako podporiť vedu, výskum, vzdelávanie a ďalšie veci. Tam sme na jednej lodi. Ale na daniach sa určite nedohodneme. A ak by to malo nastať, tak KOVO bude proti tomu robiť veľký tlak aj protesty," uzavrel Machyna.