Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

OZ KOVO poukazuje na chudobu, chce zvýšiť mzdy

Tlačová konferencia odborového zväzu KOVO 19. septembra 2013 v Košiciach na tému chudoba a sociálne vylúčenie na Slovensku, postup OZ KOVO v súvislosti s bojom proti chudobe. Na snímke zľava Jozef Balica, člen predsedníctva OZ KOVO, Monika Benedeková, podpredsedníčka OZ KOVO a Ján Šlauka, člen predsedníctva OZ KOVO. Foto: FOTO TASR/František Iván

Ambíciou odborárov je zvýšenie minimálnej mzdy na Slovensku, ktorá je v súčasnosti 337 eur.

Košice 19. septembra (TASR) - Odborový zväz KOVO spúšťa kampaň na podporu kolektívneho vyjednávania, ktoré by malo za účinnej podpory zamestnancov navýšiť mzdy. Odborári poukazujú na veľký počet ľudí vrátane pracujúcich, ktorí sú pre nízke príjmy ohrození chudobou.

"Naša kampaň bude spočívať jednak v masívnejšom informovaní o význame kolektívneho vyjednávania, o tom, aké mzdy sú na Slovensku, koľko ľudí je tu postihnutých chudobou, a to aj napriek tomu, že sú zamestnaní. Takisto chceme robiť verejné zhromaždenia na podporu práve prebiehajúcich kolektívnych vyjednávaní v jednotlivých podnikoch, ako aj o kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa," uviedla dnes pre novinárov podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková. Odborový zväz chce podľa nej otvoriť diskusiu so zamestnávateľmi a apelovať na nich aj argumentom, že ekonomika Slovenska a rast produktivity práce vytvára dostatočný priestor na zvýšenie miezd.



Ambíciou odborárov je tiež zvýšenie minimálnej mzdy na Slovensku, ktorá je v súčasnosti 337 eur, teda nižšia než hranica chudoby - 346 eur. "Podporujeme snahy Konfederácie odborových zväzov o navýšenie minimálnej mzdy o 8 % tak, aby bola najmenej na hranici chudoby," povedal člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica.

Podľa prieskumu príjmov a životných podmienok domácností, ktorý za rok 2012 robil Štatistický úrad SR, je chudobou ohrozených vyše 13 % obyvateľov Slovenska, čiže zhruba 715.000 ľudí. V pásme chudoby je podľa Balicu vyše 330.000 zamestnancov. "To znamená, že pracujú za mzdu, ktorá je nižšia ako 346 eur v čistom, a toto je pre nás neprijateľné," povedal. Ľudia by podľa neho mali pochopiť, že musia byť aktívnejší a podporiť najmä kolektívne vyjednávanie o zvýšenie miezd. Spoločnosť, politici, ako aj zamestnávatelia by zároveň mali začať vnímať mzdu aj z pohľadu sociálneho, to znamená ochrany pred chudobou, čiže nedôstojným životom.