Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

OZ KOVO chce čierne listiny zamestnávateľov porušujúcich predpisy

Foto: TASR

Podľa štatistických údajov za rok 2012 došlo na Slovensku k porušeniam Zákonníka práce, kolektívnych zmlúv, či zákona o bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci vo vyše 44.700 prípadov.

Košice 15. januára (TASR) - Odborový zväz KOVO navrhuje zverejňovanie čiernych listín neserióznych zamestnávateľov na stránke Národného inšpektorátu práce, ktorí dlhodobo a opakovane porušujú pracovnoprávne predpisy na úkor zamestnancov. Odborári zároveň žiadajú, aby sa pokuty za porušovanie Zákonníka práce či kolektívnych zmlúv udeľovali prioritne zodpovedným vedúcim pracovníkom, a nie zamestnávateľom ako právnickým osobám.

"Účinnosť opatrení, ktoré sa vyvodzujú voči zamestnávateľom pri porušovaní právnych predpisov, najmä v pracovnoprávnych vzťahoch, považujeme za veľmi nízku. V súčasnej dobe sa priorizuje ukladanie pokút zamestnávateľom ako právnickým osobám, pričom tí ju mnohokrát prenášajú na svojich zamestnancov, napríklad tým, že im nevyplácajú variabilnú zložku mzdy. Zamestnanec je tak vlastne postihnutý dvakrát, čo ho potom aj demotivuje pri oznamovaní prípadných porušení právnych predpisov," uviedla dnes pre novinárov podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková.

Odborári poukazujú na veľmi časté porušovanie právnych predpisov. Podľa štatistických údajov za rok 2012 došlo na Slovensku k porušeniam Zákonníka práce, kolektívnych zmlúv, či zákona o bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci vo vyše 44.700 prípadov. Odborári tvrdia, že oficiálne nepodchytené prípady sú pritom niekoľkonásobne vyššie. Počet pokút uložených organizáciám za porušenia v oblasti pracovno-právnych vzťahov za dané obdobie bol 1278. Z toho boli len štyri individuálne sankcie udelené priamo zodpovednému vedúcemu, ktorý spôsobil, alebo navádzal na porušenie právnej normy.

"Najčastejšie porušenie zákonníka práce, kolektívnych zmlúv či pracovných zmlúv sa dotýkajú mzdových otázok, to znamená nepriznávanie časti mzdy, nevyplácanie rôznych príplatkov, ktoré patria zamestnancovi, takisto nesprávne zaraďovanie zamestnancov podľa katalógu pracovných činností. Všetky tieto kroky zamestnávateľa idú na úkor poškodenia príjmu zamestnancov," uviedol člen predsedníctva Rady OZ KOVO Jozef Balica.

Podľa odborárov sú tak často hrubým spôsobom porušované základné sociálne práva zamestnancov. Nespravodlivé odmeňovanie svojvoľným nepriznaním časti mzdy spôsobuje nižší príjem, zhoršenie kvality života a psychickú frustráciu, či sklamanie zamestnanca nad postupom zamestnávateľa. "Dôsledkom sú nervozita, zlá atmosféra medzi zamestnancami, psychická nepohoda, prenášajúca sa aj do rodinných a spoločenských vzťahov," konštatoval Balica.

OZ KOVO chce dostať do povedomia podnikateľskej verejnosti tento negatívny sociálny fenomén a do povedomia širokej verejnosti neprijateľnosť takéhoto stavu.