Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

OZ KOVO žiada rovnaké podmienky pre pracujúcich Slovákov i cudzincov

Na snímke zľava podpredseda OZ Pracujúca chudoba Ján Košč, predseda OZ Pracujúca chudoba Milan Kuruc, člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica a člen predsedníctva OZ KOVO Ján Šlauka. Foto: TASR – František Iván

Odborári plánujú na koniec apríla v Bratislave protestné zhromaždenie proti uvoľneniu pravidiel dovozu zamestnancov z krajín mimo EÚ.

Košice 17. marca (TASR) – Odborový zväz (OZ) KOVO apeluje na dodržiavanie rovnakých podmienok pre cudzincov i domácich zamestnancov. Podľa odborového predáka OZ KOVO Jozefa Balicu silnejú čoraz viac snahy zamestnávateľov, ale aj niektorých politikov o dovoz lacnej pracovnej sily zo zahraničia. Dôvodom je podľa jeho slov to, že údajne na Slovensku nie je dosť kvalifikovanej pracovnej sily. "Slováci, ako keby boli leniví, nechcú pracovať a jediné východisko pre zamestnávateľov je dovoz lacnej pracovnej sily. OZ KOVO odmieta takéto tvrdenia. My naopak žiadame, aby sa dodržiavali pravidlá pre zamestnávanie cudzincov na Slovensku. Nie sme proti tomu, aby boli u nás zamestnaní, rovnako ako Slováci v cudzine, ale aby boli rovnaké pravidlá zamestnávania pre všetkých zamestnancov, či Slovákov alebo ľudí zo zahraničia, aby sa nezneužívala sociálna situácia zamestnancov, ako aj cudzincov," uviedol Balica.

Hlavným motívom dovozu zamestnancov zo zahraničia je podľa jeho slov mzda, za ktorú sú ochotní pracovať. Slovenskí zamestnávatelia chcú týmto spôsobom vyriešiť problém s nedostatkom pracovníkov. "Vedome, alebo nevedome pritom porušujú právne, ako aj zaužívané platné normy a poškodzujú nielen zamestnancov, ale aj malých a stredných podnikateľov," tvrdí Balica.



Zdôraznil, že sa nedodržuje trhové pravidlo ponuky a dopytu. "Pokiaľ dopyt prevyšuje ponuku tovarov a služieb cena stúpa. Cena pracovnej sily, tovar, ktorý zamestnanec predáva zamestnávateľovi za odvedenú prácu, sa v tomto prípade nezvyšuje," vysvetlil.



Ako príklad uviedol, že 50 % zamestnancov na Slovensku poberá nižšiu mzdu ako 604 eur v čistom a polovica ľudí na východnom Slovensku má v čistom menej ako 560 eur.

Podľa predsedu OZ Pracujúca chudoba Milana Kuruca majú informácie od personalistov z niekoľkých firiem, že vedenie nechce zvyšovať mzdy práve preto, lebo vyslovene očakávajú, že sa pravidlá uvoľnia a privezú si sem lacných pracovníkov. Nedostatok pracovných síl na trhu podľa jeho slov spôsobili zamestnávatelia, keďže za ostatných 17 rokov odišlo pre nízke mzdy zo Slovenska až 300.000 ľudí.



"Vláda by sa mala pýtať na nástupné platy vo firmách. Nie priemerné, keďže za priemerný plat vo firmách takmer nikto nepracuje. Rovnako ako v Rakúsku, aj u nás by mala vláda zaviesť zákonnú povinnosť zverejňovania výšky platov v pracovných inzerátoch a nielen v hrubých, ale aj v čistých mzdách," povedal Kuruc s tým, že dovoz pracovnej sily zo zahraničia bude nutný, ale firmy sa ho môžu domáhať, až keď vyčerpajú možnosti na domácom trhu a títo ľudia budú u nás pracovať len dočasne, za rovnakých podmienok ako slovenský pracujúci, aby nedochádzalo k podrývaniu životnej úrovne.



Odborári plánujú na koniec apríla v Bratislave protestné zhromaždenie proti uvoľneniu pravidiel dovozu zamestnancov z krajín mimo EÚ. "Určite to netreba chápať tak, že sme absolútne proti dovozu. Naši ľudia sú tu, sú nezamestnaní, len nie sú ochotní robiť za tie minimálne mzdy," dodal člen predsedníctva OZ KOVO Ján Šlauka.