Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Označenie Produkt Liptova po novom dostali med, pivo, syry aj čaje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Značka regionálnych produktov má byť zárukou kvality prihliadajúc na lokálnosť, udržateľnosť, tradíciu a prírodné bohatstvo Liptova.

Liptovský Mikuláš 27. apríla (TASR) – Značku regionálnych produktov Liptova bude môcť po novom užívať už 13 certifikovaných výrobcov. Novými Produktmi Liptova sa v týchto dňoch stali medovicový med z horného Liptova, syry a bylinné čaje z Východnej aj pivá z prvého nealkoholického remeselného pivovaru na Slovensku.

"Je to značka kvality pre regionálne produkty, ktorú Liptáci môžu použiť na poľnohospodárske, potravinárske, remeselné a iné spotrebné výrobky s pôvodom v regióne," priblížila Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov.

Prvé certifikáty udelili v roku 2022. Certifikačné kritériá v druhej výzve na získanie značky splnili štyria výrobcovia. "Takto podporujeme našich lokálnych producentov a snažíme sa zachovávať tradičné výrobné postupy," povedal predseda predstavenstva liptovskej OOCR Ján Blcháč.

Značka regionálnych produktov má byť zárukou kvality prihliadajúc na lokálnosť, udržateľnosť, tradíciu a prírodné bohatstvo Liptova. "Kvalita je v prípade našej značky určite viac ako kvantita. Splniť náročné certifikačné kritéria nemôže každý," uviedla Šarafínová.

Medzi produktmi Liptova nechýbajú bryndza aj čerstvé kravské mlieko, vybrané syry, nite, maslo, medy, medovníky, tkané koberce, ľudové kroje, bylinové mydlá a šampóny, Liptovské droby aj bylinkové čaje spod Kriváňa. Okrem nákupu priamo od výrobcov sa návštevníci regiónu k produktom dostanú cez e-shopy, lokálne potraviny a infocentrá.